La nova llei trans, eix d’una jornada de debat i reflexió celebrada a l’IEI

24/10/2023
La sessió ha comptat amb les intervencions d’Esther Farnós, Diego Marchante, Sandra Castro, Xavier Palau i Celestí Pol


‘Identitat i cos. Consideracions al voltant de la llei trans’ ha estat el títol de la jornada de debat i reflexió celebrada aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Organitzada per la secció de Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials de l’IEI, la jornada ha comptat com a primera ponent amb Esther Farnós, professora de Dret Civil de la UPF (Universitat Pompeu Fabra). Farnós ha parlat sobre ‘Algunes implicacions personals i familiars de la llei: menors d’edat trans i progenitors trans’.

A continuació s’ha celebrat un col·loqui en relació a l’aplicació de la llei trans, en què hi han intervingut Diego Marchante, professor d'Audiovisuals i Estudis de Gènere de la Facultat de Belles Arts de la UB (Universitat de Barcelona), Sandra Castro, vicepresidenta de la Diputació de Lleida i ex regidora de Drets Civil i Feminismes de la Paeria, i Xavier Palau, cap de l’oposició de la Paeria i doctor en Dret, actuant com a moderador Celestí Pol, advocat, membre de la Secció de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l’IEI.

La jornada ha posat sobre la taula el contingut i l’abast del text normatiu de la Llei 4/23, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, vigent des del passat 2 de març. Aquesta llei ha generat corrents d’aprovació i de rebuig de diferents col·lectius socials en diversos mitjans de comunicació, i també ha esdevingut un tema de conversa social. És per aquest motiu que, ara, quan ja portem alguns mesos de vigència de la nova llei, s’han volgut exposar les aportacions de persones expertes i qualificades de l’àmbit acadèmic, social i professional.