La Fundació Privada Horitzons 2050 presenta el seminari ‘Mobilitzem-nos, món rural’, que abordarà l’impacte de l’augment poblacional global en el territori

23/10/2023

La Fundació Privada Horitzons 2050 presenta el seminari ‘Mobilitzem-nos, món rural’, que abordarà l’impacte de l’augment poblacional global en el territori

 

L’objectiu de la iniciativa és plantejar possibles estratègies orientades cap a noves territorialitats

Dirigit per l’arquitecte i urbanista Carles Llop, tindrà lloc els dies 17 i 18 de novembre a l’IEI i a Torrebesses, respectivament

 

La Fundació Privada Horitzons 2050 ha presentat aquest dilluns a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el seminari ‘Mobilitzem-nos, món rural’, intitulat ‘Noves ruralitats per als territoris històrics’, una nova activitat que combinarà col·loquis i exposicions i que es durà a terme el divendres 17 de novembre durant tot el dia a l’IEI i el dissabte 18 al matí a Torrebesses.

El president de la Fundació, Antoni Gelonch, juntament amb el director del seminari, Carles Llop, que ha intervingut de forma online, i l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, ha estat l’encarregat de donar a conèixer un seminari que pretén aproximar-se i abordar el problema de l’augment de la població planetària i impulsar una reflexió sobre el seu impacte en el territori. Per a Gelonch, es tracta d’estudiar “les diverses lògiques existents per tal desentranyar les seves derivades i valorar la dualitat camp-ciutat i els conceptes de concentració i dispersió, i com aquests influeixen en una distribució poblacional desigual”.

Per la seva banda, el director del departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC, el doctor en Arquitectura Carles Llop, s’ha referit al despoblament i a la massificació com a “dues realitats contraposades alhora que complementàries per parlar dels desequilibris territorials”. Segons Llop, “els nous embats dels avenços tecnològics i les dinàmiques econòmiques globals suposen sovint estímuls que deriven en disfuncions territorials, accentuades a més per les crisis socioambientals”. Per això, en el marc del seminari es llençaran reflexions i suggeriments amb l’objectiu de plantejar possibles estratègies orientades cap a noves territorialitats. “Sens dubte, una mirada des del concepte de Ciutat Mosaic Territorial permet implementar noves estructures articulades que poden derivar en un escenari molt més interconnectat i resilient per canalitzar aquests desequilibris”, ha conclòs el director del seminari.

Així doncs, per al divendres 17 de novembre s’han organitzat a l’IEI fins a deu sessions d’entre 20 i 30 minuts de durada en què ponents de la talla de Joan Nogué, Vanesa Freixa, Josep Sucarrats, Iván Cabrera, José González Cebrián Tello, Ignasi Aldomà, Jordi Franquesa, Domènech Vila, Ramon Armengol, Miquel Aran, Benito Burgos, Rosa Cerarols, Pau Moragas, Josep Maria Escrivà, Francesc Boya o Mario Urrea reflexionaran sobre ‘Ruralitat històrica i noves ruralitats’, tal com s’ha titulat aquesta primera jornada. L’endemà es durà a terme una sortida als espais patrimonials de la pedra seca de Torrebesses que clourà amb un compendi de presentacions d’experiències i visions novetoses per a un nou desenvolupament del món rural.

El seminari ‘Mobilitzem-nos, món rural. Noves ruralitats per als territoris històrics’ està organitzat i patrocinat per la Fundació Privada Horitzons 2050 sota la direcció de Carles Llop, que compta amb Adrià Álvarez Barcial en el secretariat i la gestió. També hi col·laboren el Ministerio de Cultura y Deporte, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Torrebesses, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Grup de Recerca en Urbanisme, la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de València.

 

Programació

 

DIVENDRES 17 DE NOVEMBRE (matí i tarda)

 

PROGRAMA SEMINARI COL·LOQUI

 

RURALITAT HISTÒRICA I NOVES RURALITATS (20’-30’ cada taula)

 

Benvinguda, presentació, moderació i relator del seminari:

Carles Llop. Catedràtic en Urbanisme, Grup de Recerca en Urbanisme, Departament d’Urbanisme, Territori i Paisatge i docent a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Sessió obertura: “Refer l’imaginari rural...i l’urbà”

Joan Nogué. Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Sessió 2: Viure avui al món rural. Experiència i reptes

Vanesa Freixa. Es dedica a la creació artística, a la divulgació i també a la generació de pensament crític al voltant de la ruralitat. Porta més de quinze anys treballant en la dinamització rural. Va ser directora de l’Escola de Pastors de Catalunya.

Josep Sucarrats. Director de la revista Arrels.

 

Sessió 3: Visions i models de repoblament

Iván Cabrera, Director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Valencia.

 

José González Cebrián Tello, Doctor arquitecto, ex director de la Escuela de Arquitectura de A Coruña.

 

Sessió 4: La nova Ruralitat a Catalunya. Prospectives per un Atles a temps real de la nova ruralitat

Ignasi Aldomà, Geògraf. Doctor per la Universitat de Barcelona i professor de la Universitat de Lleida.

Jordi Franquesa. Arquitecte, Doctor en Urbanisme, Docent al Departament d’Urbanisme, Territori i Paisatge a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya.

 

Pausa - Dinar 14:00-15:00 h

 

Sessió 5: Desenvolupament econòmic i innovació

Domènech Vila. Enginyer Agrònom i Màster en Direcció d’Empreses. Delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i Cap de la Unitat de Serveis Empresarials de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Ramón Armengol, President de la Confederació General de Cooperatives Agràries de la Unió Europea.

 

Sessió 6: Sòl rural: noves possibilitats a partir de l’agroecologia Ignasi Grau, Enginyer Agrònom.

Miquel Arán, Gerent del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

 

Sessió 7: Cultura i noves ruralitats.

Benito Burgos, Subdirector General de Cooperación Cultural con las Comunidades Autónomas, Dirección General de Industrias Culturales, Propiedad Intelectual y Cooperación, Ministerio de Cultura y Deporte.

Rosa Cerarols. Geògrafa, Professora al Departament d’Humanitats i Directora de la Unitat d’Igualtat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Forma part del grup de recerca en Geohumanitats.

 

Sessió 8: Els potencials d’activació socioeconòmica, ambiental i cultural des del Paisatge Pau Moragas, Enginyer agrònom i enòleg. Cooperativa l’Olivera.

Josep Maria Escrivà, Activador cultural, Pagès.

 

Sessió 9: Noves polítiques i governança dels territoris neorurals

Francesc Boya, Secretario General para el Reto Demográfico, Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Mario Urrea, Alcalde de Torrebesses i exPresident de l’Associació de micro-pobles de Catalunya.

 

Sessió 10: Diàlegs i debat conjunt. Tancament de la jornada.

 

DISSABTE 18 DE NOVEMBRE (matí i tarda)

 

SORTIDA A TORREBESSES, EXPOSICIÓ I VISUALITZACIÓ D’EXPERIÈNCIES

 

Sortida a Torrebesses amb visita als espais patrimoni de pedra seca

09:00    Sortida des de Lleida en autocar (Lloc a concretar) 09:30          Trobada al Centre d’Interpretació de la pedra seca

Acolliment per part de l’Alcalde de Torrebesses Presentació Micropobles de Catalunya

10:30    Ruta pels patrimonis de la pedra seca

Itinerari per la producció agro-social de Torrebesses Iniciatives noves i contemporànies:

-           Plantació d’oliveres tradicionals

-           Plantació d’ametlles

-           Plantació de codony ecològic

-           Ruta per el patrimoni de la pedra seca: Pedreres, cabana de volta, aljub,...

-           Visita al Molí

-           ...

13:00    Final de la ruta

 

Experiències i noves visions per un nou desenvolupament del món rural

13:15 h Presentació d’experiències:

De 10 a 15 experiències i iniciatives de desenvolupament al món rural Visualitzador cartogràfic: GIS multi-criteri

14:30 h Dinar tertúlia

16:30 h Cloenda del seminari

17:00 h Tornada a Lleida