La Fira de Titelles continuarà apostant per la qualitat per tal de seguir essent un referent internacional amb el suport de l’IEI

21/03/2023
El certamen ha presentat la seva 34a edició, que se celebrarà a Lleida del 5 al 7 de maig amb una trentena de companyies i espectacles

El Turó Seu Vella tornarà a ser un dels espais escènics d'una fira que també oferirà propostes en diferents places i indrets de la ciutat





La Fira de Titelles de Lleida ha presentat aquest dimarts la seva 34a edició, que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig. L'acte s'ha celebrat a la regidoria de Cultura de la Paeria coincidint amb el Dia Mundial del Titella i ha comptat amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que ha expressat el suport de l'IEI a la Fira. També hi han assistit Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Jaume Rutllant, regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica; Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura; José Crespín, subdelegat del Govern a Lleida; i Oriol Ferré i Elisabet Vallvé, responsables de l'organització de la Fira de Titelles. La imatge d'aquesta 34a edició és obra de Bernat Vallvé.

El certamen arriba amb l'objectiu de seguir essent un referent internacional per al sector teatral i en especial per al teatre de titelles, objectes i ombres, atès que es tracta d'una Fira única en el seu àmbit en tot l'Estat i que atrau professionals i companyies d'arreu del món a Lleida.

Al llarg dels tres dies de programació, la capital del Segrià gaudirà d'un ampli ventall d'espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d'altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer, per a totes les franges d'edat, que es realitzaran en 22 espais d'actuació tant a l'aire lliure com tancat i amb una assistència prevista de més de 40.000 espectadors.

En aquesta edició, l'espectacle inaugural anirà a càrrec de la companyia francesa DÍRTZtheate, que estrenarà a la península l'espectacle ShortStories i que suposarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles i d'objectes. La inauguració tindrà lloc a la Sala Ricard Vinyes de La Llotja.

De les 29 companyies participants, 13 són catalanes, 8 provinents de diverses autonomies espanyoles i 8 internacionals. Escenificaran 29 espectacles diferents, mostraran 4 curtmetratges i ens portaran un total de 19 estrenes i una mostra work in progress amb la companyia Mama Calypso. D'aquests 29 espectacles, hi haurà 19 estrenes a la Fira de Titelles, de les quals 4 seran estrenes absolutes, tres de companyies lleidatanes i una provinent de Castella La Manxa. Les estrenes lleidatanes arribaran de la mà de la companyia Jam, que presentarà, per primer cop 'L'Actitud'; la companyia Xip Xap, que estrenarà 'Rag & bone man'; i de la companyia Col·lectiu La Diògenes, amb l'espectacle 'Foile à Deux'. Per la seva banda, el manxec Andrés Beladíez, estrenarà de forma absoluta 'Intel·ligència artificial, laberints difusos i altres històries cibernètiques'.

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb propostes adreçades als infants d'entre 2 i 6 anys, espectacles familiars, propostes juvenils i també espectacles destinats específicament al públic adult, com ara Belova-Iacobelli amb 'Loco', que a més serà l'espectacle de cloenda de la Fira. Tot plegat conforma una programació d'allò més variada, que busca atreure el màxim públic possible sense abandonar l'essència de la fira, el teatre de titelles.

Pel que fa als escenaris, en aquesta edició, la Fira torna a sortir al carrer, programant espectacles en espais oberts. Especial menció mereix el conjunt monumental del Turó Seu Vella que, divendres a la tarda, serà el l'espectacular marc que acollirà propostes al Baluard de la Reina, la Galeria del Claustre, el jardí del Claustre i un espectacle itinerant des de la Porta dels Apòstols fins a la plaça de la Sardana. Totes aquestes sessions seran gratuïtes i de lliure accés.

També hi haurà representacions –igualment gratuïtes i amb accés lliure– en diferents espais de la ciutat, com ara les places del Museu, Esteve Cuito, Catedral, Sant Francesc i Paeria, a més de l'avinguda de Blondel i el Pati del Convent de Santa Clara.

Paral·lelament a la seva activitat escènica, la Fira organitza diferents activitats paral·, entre les quals destaquen les Fires d'Artesans, exposicions, jornades tècniques, reunions, etc. D'altra banda, els Premis Drac d'Or de la Fira han esdevingut un segell de reconeguda qualitat arreu. Uns premis atorgats anualment a les companyies a través de diversos jurats conformats per personalitats de l'art, directors de festivals o persones implicades en la divulgació teatral, tant en l' àmbit nacional com internacional.

Podeu consultar més detalls al dossier adjunt i també al web: www.firatitelles.com.