La Fira de Titelles consolida el seu creixement amb una edició que recupera el quart dia i que oferirà 35 propostes

21/03/2024
L’esdeveniment, que s’ha presentat avui i compta amb el suport de l’IEI, preveu l’assistència de més de 300 professionals i més de 40.000 espectadors

 

La Fira de Titelles de Lleida oferirà un total de 35 propostes, tantes com anys compleix, en una edició que presenta com a novetat la recuperació del quart dia, amb la qual cosa se celebrarà del dijous 2 al diumenge 5 de maig, consolidant així el seu creixement.

La presentació de l’esdeveniment s’ha celebrat aquest dijous en un acte celebrat a la Regidoria de Cultura de la Paeria i que ha comptat amb la participació d’Andreu Vàzquez, director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Pilar Bosch, regidora de Cultura de la Paeria; Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura; i Oriol Ferré i Elisabet Vallvé, responsables de l’organització de la Fira de Titelles. 

Com ha recordat el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, “maig és un mes d’alegria a Lleida que comença amb la Fira de Titelles”. Vàzquez ha felicitat als organitzadors per aquests 35 anys, que com ha dit són un “doble èxit”. Per una part pel programa tan divers que pot gaudir la ciutadania de Lleida amb els espectacles al carrer i segon, perquè aquest gremi es pot guanyar la vida amb els seus espectacles i produccions de gran nivell.

La Fira de Titelles arriba enguany a la seva 35a edició. Una edició de celebració, d’aniversari, en la que s’ha recuperat el quart dia i que se celebrarà amb tot el seu esplendor, amb espectacles al carrer, en places i espais a l’aire lliure, que permetran que Lleida esdevingui la capital d’aquesta disciplina durant quatre dies.

El nombre de companyies programades en aquesta edició ha crescut i és de 33, que presentaran 33 espectacles diferents, 1 curtmetratge i 1 exposició en moviment, és a dir, un total de 35 propostes –tantes com anys compleix la Fira– i suposaran l’execució d’un centenar de sessions públiques comptant els quatre dies i aquelles actuacions que s’emmarquen en la Fira però es realitzen fora dels tres dies. Un any més es preveu l’assistència de més de 300 professionals i més de 40.000 espectadors. En tots els seus anys d’història, per la Fira hi han passat més de 600 companyies, unes 185 internacionals i la resta de l’estat espanyol i Catalunya, que amb les d’enguany arribaran a les 2.000 passades sessions públiques.

Al llarg dels quatre dies de programació, conviuran les propostes tradicionals amb altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; i per a totes les franges d’edat, que es realitzaran en 22 espais d’actuació tant a l’aire lliure com tancats. L’espectacle inaugural anirà a càrrec de la companyia franc noruega Plexus Polaire, que estrenarà a Catalunya l’espectacle ‘Dracula-Lucy’s Dream’.

El caràcter internacional de la Fira és ben palès i s’ha consolidat profundament els darrers anys, ja que entre tots els professionals assistents a la Fira, incloent-hi artistes, programadors, Festivals i altres professionals del sector hi haurà 4 continents representats: Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. Els programadors i directors de Fires i Festivals aterraran a Lleida procedents de França, Itàlia, Sèrbia, Romania, Islàndia, Xina, Corea del Sud, Suïssa, Eslovènia, Canadà, Polònia, Andorra, Grècia, Portugal, Brasil,...

Paral·lelament a la seva activitat escènica, la Fira organitza diferents activitats paral·leles, entre les quals destaquen les Fires d’Artesans, exposicions, jornades tècniques, reunions, etc. Aquestes activitats contribueixen a generar un ambient festiu i aconsegueixen que la Fira arribi a més persones.

La Fira és, a més d’un referent, una necessitat per a tots els professionals del sector a l’Estat espanyol. El compromís del públic amb la Fira també va creixent any rere any i això es fa patent en els més de 40.000 assistents amb els quals la Fira va tancar el balanç de la seva 34a edició.

D’altra banda, els Premis Drac d’Or de la Fira han esdevingut un segell de reconeguda qualitat arreu. Uns premis atorgats anualment a les companyies a través de diversos jurats conformats per personalitats de l’art, directors de festivals o persones implicades en la divulgació teatral, tant en l’àmbit nacional com internacional.

La Fira de Titelles va més enllà de ser un simple espai d’entreteniment popular, ja que obeeix a una clara vocació de servei a l’art titellaire, als artistes i als programadors, que cada any proliferen tant en nombre com en diversitat de procedència. I és que, durant els dies de la Fira, Lleida es converteix en el punt de trobada i de contacte entre companyies i professionals del sector (agents, artistes, creadors, festivals, programadors, premsa especialitzada, etc...). Per les seves característiques i modalitat, la Fira de Teatre de Titelles de Lleida segueix sent l’única de la Península.