La Diputació implanta a través de l’IEI una nova línia d’ajuts a la creació i producció culturals i a circuits d’espectacles i festivals

24/03/2022
Ha estat presentada pel president Joan Talarn, que ha qualificat la iniciativa com a “innovadora” i que busca ajudar “de forma directa aquells que, des de l’àmbit privat, impulsen la creació”

La presentació ha comptat amb la presència de persones i grups del sector, als quals se’ls ha demanat que aportin idees per tal de millorar i completar la proposta

L’import de la subvencions, no serà superior al 40% del cost total de projecte, amb un import màxim de l’ajut de 18.000 euros

 

La Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han presentat aquest dimecres les bases que regiran les Subvencions a la creació i producció culturals i a circuits d'espectacles i festivals, de caràcter privat, una nova línia d’ajuts adreçada a l’àmbit privat.

La presentació ha anat a càrrec de Joan Talarn, president de la Diputació de l’IEI, la vicepresidenta Estefania Rufach i el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy. Talarn ha qualificat aquesta línia de subvencions com “innovadora” i “necessària”, a la vegada que va recordar que la idea d’implementar-les va sorgir durant la pandèmia, quan les empreses culturals pitjor ho estaven passant, i van rebre ajuts des de l’IEI per fer noves creacions, per crear circuits i moure la cultura pels pobles.

Així, el president de la Diputació ha remarcat que, fins ara, allò que es feia des de l’IEI era donar suport als ajuntaments perquè poguessin “fer contractació”, però ara s’ha buscat ajudar “de forma directa aquells que, des de l’àmbit privat, fan la creació, aquells que fan la cultura, aquells que no tan sols la programen, que també, sinó els que són capaços de fer circuits, que són capaços de crear, de produir”.

Joan Talarn ha reconegut que, en ser la primera vegada que s’impulsen aquestes bases, caldrà “anar-les adaptant”, motiu pel qual en la presentació d’avui s’ha convidat diferents companyies, grups i persones del sector per tal que fessin les seves aportacions en aquest sentit. Així, a l’acte hi han estat convidats noms com ara la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida, Iluminario Associació, Ilerdam Videas, Xema Solé Solà, Gemma Capdevila, Elisabeth Majoral, Meritxell Gené, Antonio Mor, Josep Ramon Jové, La Pantomina, Xip Xap, Ramon Caballol, Imprevistos, María José Ribera, La Cremallera Teatre, Nopatiskos, Alea Teatre, La Baldufa, Alba Vicario, Dancescape!, Mercè Bosch, Javier Lázaro, Grup Ponentí Athanàgia, Celobert, Pop Piano Quartet, Bandelpal, Els Trovadors, Cia InHabitants, Havaneres Vent de Ponent, Maria Monseny, Oriol Bosch d’I-Nuits, GomeSounD i Portalmúsica.

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions per a projectes de creació i producció culturals, generats a les nostres comarques, tant si són realitzats per companyies o creadors consolidats, com si es tracta de creació feta per valors emergents perquè puguin fer visible el seu talent.

Igualment, pretenen donar suport a propostes culturals privades, amb especial impacte sobre el territori, especialment sobre aquelles zones amb menor presència de determinats productes culturals, a través de circuits singulars d’espectacles i festivals que arribin a diferents localitats. Els projectes de creació i producció així com els espectacles a exhibir hauran de ser preferiblement en llengua catalana.

Es podran acollir als ajuts les creacions i produccions culturals o els circuits d’espectacles i festivals, que tinguin caràcter professional i es trobin inclosos en algun dels cinc àmbits següents: producció d’espectacles d’arts escèniques (teatre, titelles, circ, dansa...); producció d’arts visuals, amb independència del seu metratge final; producció musical.  Inclou enregistraments destinats a la seva difusió en format físic (disc) o digital (a través d’Internet) i videoclips musicals; exhibició d’espectacles en circuits i festivals d’arts escèniques (teatre, titelles, circ, dansa...); i exhibició d’espectacles en circuits i festivals musicals. Els tres primers àmbits corresponen a la producció cultural, mentre que els dos darrers s’emmarquen dins l’exhibició en circuits d’espectacles i festivals.

Podran sol·licitar subvencions les persones físiques o jurídiques, amb domicili fiscal, o amb delegació, a qualsevol localitat de les comarques de Lleida, i que siguin titulars dels drets sobre el producte final o responsables del circuit o festival que se subvenciona.  Resten expressament exclosos dels ajuts els ens locals i les entitats sense ànim de lucre.

Les sol·licituds s’adreçaran a la Presidència de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, mitjançant el formulari que es troba al web de l’IEI (http://www.iei.cat), que haurà de ser emplenat electrònicament. El termini de presentació de sol·licituds es determinarà en la convocatòria de subvencions.

Pel que fa a l’import de la subvencions, no serà superior al 40% del cost total de projecte, amb un import màxim de l’ajut de 18.000 euros.