La Diputació de Lleida i l’IEI fan costat a Plançó Circuit Escena Jove Ponent Pirineu, un projecte que acosta les arts escèniques al jovent de tota la demarcació

18/02/2022
La vicepresidenta Estefania Rufach ha participat a la presentació d’una iniciativa que de moment arribarà a tretze municipis.

La proposta inclou una representació teatral i un col·loqui post-funció en una experiència que ja s’ha pogut viure avui al Cafè del Teatre.

 

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest divendres en la roda de premsa de presentació del projecte Plançó Circuit Escena Jove Ponent Pirineu, que s’ha celebrat a la Sala 1 del Teatre de l’Escorxador.

La presentació ha comptat també amb les intervencions del director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Pep Vives, i dels gestors culturals Jordi Villacampa i Xavi Iglesias.

L’acte s’ha iniciat amb la presentació del projecte a la Sala 1 del Teatre de l'Escorxador. Posteriorment, s’han desplaçat cap al Cafè del Teatre per veure l’espectacle ‘Lázaro’, de la Cia. Leamôk, a la conclusió del qual s’ha celebrat un col·loqui amb un dels protagonistes, l’actor Roberto Hoyo.

A grans trets, Plançó neix per començar a omplir el buit històric que hi ha entre les arts escèniques i els joves. És per això que crea un punt d’intersecció d’un jove públic amb capacitat d’opinió. En el marc de cada trobada –tal com ja s’ha fet avui a Lleida– hi haurà debats post-funció amb actors i directors, tallers, etc. El projecte triarà propostes escèniques tenint sempre presents criteris de paritat entre creadors i creadores (actors i actrius, directors i directores, dramaturgs i dramaturgues, figures protagonistes del muntatge, etc.).

Plançó té el seu radi d’acció al Ponent català, incloent-hi municipis del Pirineu. Va destinat a joves d’entre 12 i 20 anys que, un divendres al mes (llevat dels mesos d’estiu) en la franja horària de 19.00 a 22.00 hores aproximadament, podran gaudir a preus populars (3€) d’espectacles d’alta qualitat. Pel que fa al desplaçament, es garantirà l’anada i la tornada mitjançant microbusos i autobusos que, tot seguint criteris de sostenibilitat, s’intentaran reduir al màxim fent que municipis veïns utilitzin un sol transport compartit. Cada municipi posarà a disposició del grup un monitor acompanyant.

S’ha previst dur a terme una prova pilot de Plançó durant els mesos de febrer, març i abril, mentre que la continuació del projecte està prevista per als mesos d’octubre, novembre i desembre en altres indrets i amb noves propostes escèniques.

 

La programació prevista per aquesta prova pilot és la següent:

-Divendres 18 de febrer (avui): 

Presentació del projecte i representació de ‘Lazaro’, de la Cia. Leamôk, i trobada amb l’actor protagonista (Roberto Hoyo), al Cafè del Teatre Escorxador de Lleida.

-Divendres 18 de març: 

Representació de ‘Nua’, de Sala Flyhard, al Teatre Ateneu de Tàrrega.

-Divendres 22 d’abril:

Representació de ‘MDR’, de Los Galindos & ‘Echoes’, de la Cia. Moveo, al Festival Mil Maneres d’Alcoletge.

Plançó Circuit Escena Jove Ponent Pirineu és una iniciativa gestada en el marc de la Xarxa de cooperació territorial de Lleida de l’SPEEM (Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya) per tal de facilitar la relació directa entre els joves de la demarcació de Lleida i les arts escèniques.

La Xarxa de cooperació territorial de Lleida de l’SPEEM està integrada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i els municipis de la demarcació de Lleida amb programacions estables de música i d’arts escèniques que s’acullen al sistema d’ajuts Programa.cat. Té la voluntat d’articular la col·laboració entre els teatres i auditoris de la província de Lleida. 

Aquest circuit tindrà el finançament del Departament de Cultura, de la Diputació de Lleida i de les Regidories de Cultura i de Joventut de cadascun dels municipis participants. En aquesta prova pilot hi participen tretze municipis: Alcarràs, Alcoletge, Alpicat, Balaguer, Cervera, Juneda, les Borges Blanques, la Seu d’Urgell, Lleida,  Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Guissona amb més d’un centenar de joves provinents d’aquests pobles i ciutats. Els programadors de la Xarxa de cooperació territorial de Lleida de l’SPEEM estan planificant les noves propostes que donaran continuïtat al projecte.