La defensa de la llengua catalana serà un dels eixos de la 33a edició del Dansàneu

16/05/2024
El festival, que compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, s’ha presentat aquest dijous al claustre de la Seu Vella

Se celebrarà del 26 de juliol al 4 d’agost i oferirà propostes en tres franges horàries en espais emblemàtics de les Valls d’Àneu

L’exposició ‘Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals’, es podrà veure Dansàneu i al novembre a l’IEI

 

El claustre de la Seu Vella de Lleida ha acollit aquest dijous la presentació de la 33a edició del Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu, un esdeveniment que tindrà lloc del 26 de juliol al 4 d’agost.

L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; Albert Turull, director en funcions dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida; Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu; i Rut Martínez, directora del Dansàneu. També s’ha comptat amb una petita actuació de la ballarina Èlia Genís, que ha ofert un tast de la peça ‘Vetlla’, una coreografia de Magdalena Garzón que formarà part del Dansàneu 2024.

El 33è Dansàneu mantindrà els eixos temàtics de música, dansa, memòria democràtica i patrimoni. Enguany, a més, segons ha explicat Rut Martínez, inclourà un eix específic centrat en una força motriu principal i que “ens cal, com a país, defensar sense pal·liatius, com és la llengua”. És per això que aquesta edició comptarà amb destacats artistes provinents d’arreu dels territoris de parla catalana, molt singularment de les Illes Balears i del País Valencià. “Teníem molt clar que, en el context actual, havíem de prendre partit i era el moment de fer-ho perquè és més necessari que mai. Creiem que es importantíssim que els drets culturals es defensin, i dins d’aquests, hi ha els drets lingüístics”, ha dit la directora del festival.

Per la seva part, Estefania Rufach ha agraït la feina que els organitzadors del Dansàneu han fet durant 33 anys i els ha reiterat tot el suport per part de la Diputació i de l’IEI. “El Dansàneu ha obert el camí a altres festivals i ho ha fet defensant el patrimoni, la cultura, el territori i la llengua. Al país necessitem projectes com el Dansàneu, que obrin camí i ho facin amb excel·lència”, ha dit.

Un altre eix serà la commemoració del 600 aniversari de la llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, inclosa dins el llibre de Privilegis i Ordinacions de les Valls d’Àneu. En aquest sentit, el festival dedicarà algunes de les seves accions a aquest 6è centenari, com l’exposició ‘Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals’, que es podrà visitar a la Guingueta d’Àneu i que després del Dansàneu s’exposarà al novembre a l’IEI.

El 80è aniversari de la invasió maqui –amb uns fets especialment cruents a Alós d’Isil– o el tristament recordat assassinat, ara fa 50 anys, del jove Salvador Puig Antich, centraran l’atenció d’altres propostes en aquesta edició del Dansàneu.

Seran, en total, deu dies de programació intensa, articulada en tres franges horàries (migdia, tarda i nit) que permeten organitzar-se per gaudir conjuntament de la cultura en espais emblemàtics de la comarca, i amb noms com Joan Isaac, Alidé Sans, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Marala, Joan Miquel Oliver, La Ludwig Band, Lara Brown, IT Dansa-Cor Jove Nacional de Catalunya i Arnau Obiols, Maria Hein, Montse Colomé, Júlia Colom, Victor & Raúl Perez Armero, Pau Alabajos, Anna Ferrer, L’Esbord i Pere Seda, Kukai Dantza & Brodas Bros, Trio Fortuny amb la col·laboració de Mal Pelo, Cia Berta Baliu & Malfargats del Pallars, Inka Romaní, Rufaca Folk Jazz Orchestra & Esbart Català de Dansaires i Carlota Gurt, Sol Picó, Anna Hierro, Raquel Gualtero, Sònia Gómez i la Barcelona Art Orchestra, per esmentar-ne només alguns.

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura, el Departament de Territori (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran), el Departament d'Igualtat i Feminismes (Institut Català de les Dones), el Departament de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), així com dels Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu (EMD d'Isil i Alós i Sorpe), Espot i la Guingueta d'Àneu, la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

Podeu trobar més informació i consultar el programa a: www.dansaneu.cat