La d’aquest dimecres ha estat la darrera d’una sèrie de tres xarrades que tanca el cicle ‘Salut: un dret, un deure’ amb el doctor Luis Enjuanes Sánchez.

25/02/2021
La tercera i darrera sessió del cicle de conferències ‘Salut: un dret, un deure’ ha dut la signatura de Lluís Enjuanes, professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director del Laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia, que ha parlat sobre ‘Coronavirus humanos virulentos: patología y protección’

El cicle està organitzat pel Departament de Ciències de l'Institut d’Estudis Ilerdencs i inclou tres xarrades, totes elles en format virtual i s’ha pogut seguir via streaming a través de www.culturaiei.cat.


La protecció davant les epidèmies virals té molts vessants, però la prevenció mitjançant la vacunació és un dels més eficaços, probablement seguit del tractament amb antivirals. El nostre laboratori ha investigat durant els últims anys  el desplegament d’aquestes estratègies, cosa que ens permetrà descriure diferents plantejaments experimentals desenvolupats mitjançant genètica reversa i estudis d’interacció dels virus amb el seu hoste. La deleció de gens no essencials en els coronavirus humans com el MERS-CoV i el SARS-CoV-2 va donar lloc a virus atenuats que protegeixen davant la infecció per virus mortals i proporcionen candidats a vacunes molt prometedors. A partir d’aquests virus atenuats, hem seleccionat replicons RNA competents en replicació però deficients en propagació, que constitueixen candidats a vacunes segurs i eficaços.