La Biblioteca Pública de Lleida inaugura divendres ‘Geografies Vallverdú’, la mostra produïda per la Diputació i l’IEI que repassa la vida i l’obra de l’escriptor lleidatà

11/04/2023
Recull imatges, objectes i fotografies de l’autor, així com tota la seva producció bibliogràfica, i després de Lleida viatjarà a Barcelona, Girona i Tarragona


La Biblioteca Pública de Lleida acollirà, divendres vinent, la inauguració de l’exposició ‘Geografies Vallverdú’, una mostra produïda per la Diputació de Lleida a través l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la Universitat de Lleida, dipositària del fons Vallverdú, i la mateixa Biblioteca, i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Lleida.

Aquesta mostra, que és la primera que presenta tot el conjunt d’obra imprès de Josep Vallverdú, és l’aportació a l’Any que celebra el centenari de l’escriptor. Ho fa, a més, en itinerància, ja que de Lleida anirà a Barcelona, al Palau Robert; de Barcelona a Girona, a la Biblioteca Carles Rahola; i, de Girona, al Tinglado 1 del Port de Tarragona. De moment, fins al 20 de juny, l’exposició es podrà veure a la Biblioteca Pública de Lleida acompanyada de tota una programació d’activitats, tot recorrent els 100 anys de la seva vida i oferint al visitant la possibilitat de conèixer els més de 300 títols de la seva obra.

‘Geografies Vallverdú’ presenta, doncs, vida i obra de l’autor. Una obra escrita per qui ens diu que és “escriptor per vocació” i que, des de la literatura infantil i juvenil, passant pels llibres personals –en tota la seva varietat de registres, des de memòries, biografia i autobiografia, dietaris, semblances i llibres de viatges– fins a la narrativa per a adults, l’assaig, la poesia o la traducció ens ofereix 302 títols en primera edició.

Comissariada per Carme Vidalhuguet –a la vegada comissària de l’Any Vallverdú–, conjuntament amb la directora de la Unitat de Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida, Montse Larios, i la directora de la Biblioteca Pública de Lleida, Antònia Capdevila Palau, la mostra presenta tota la producció bibliogràfica de l’escriptor. Es tracta d’un fons amb cadascuna de les primeres edicions, reedicions i traduccions de les obres de Vallverdú, que és el que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida: la literatura infantil i juvenil, les traduccions, els llibres personals –memòries, dietaris i articles– el teatre, i la poesia. Presenta també imatges, objectes i fotografies que ens deixen llegir la vida i l’obra de l’escriptor Josep Vallverdú, però també del professor Vallverdú i del ciutadà compromès.