La 27a edició d’Animac arribarà a Lleida del 23 al 26 de febrer amb el suport de l’IEI, que celebra que el festival surti al territori

14/02/2023
El certamen s'ha presentat en un acte en què hi ha pres part la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, que ha destacat el fet que una de les Sessions Escolars es podrà seguir des de l'Espai Cultural La Lira de Tremp



Animac Lleida-Mostra de Cinema d'Animació de Catalunya ha presentat aquest dimarts la seva 27a edició, que se celebrarà a la capital del Segrià del 23 al 26 de febrer. L'Institut d'Estudis Ilerdencs dona un any més suport al festival, i així ho ha expressat la seva vicepresidenta, Estefania Rufach, durant la presentació, celebrada a la Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de la Paeria, organitzadora de l'esdeveniment. A l'acte també hi eren presents l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el regidor de Cultura de la Paeria, Jaume Rutllant; i la directora del festival, Carolina López.

Estefania Rufach ha aprofitat la seva intervenció per remarcar que Animac és "un festival que no deixa ningú indiferent, i la Diputació de Lleida hi és per donar suport i sumar esforços". La vicepresidenta de l'IEI i de la Diputació ha celebrat especialment una de les novetats d'enguany, consistent en que Animac "surt al territori", en referència a que, el dia 22 de febrer, dins de les Sessions Escolars, es farà una connexió en directe amb l'Espai Cultural La Lira de Tremp per tal que els alumnes allà presents puguin gaudir de l'experiència de viure l'Animac. Rufach ha destacat, en aquest sentit, que aquesta aposta de l'organització suposa "un abans i un després, perquè es comença per Tremp, però no ens quedem aquí". Així, ha afegit que l'impacte de l'Animac anirà més enllà dels més de 6.000 alumnes que es preveu que passin per la Llotja, ja que "es pot arribar a tot el territori, perquè s'ho mereix".

En aquesta nova edició, l'Animac es mourà sobre tres eixos: cultura (amb la projecció del millor de l'animació mundial, conferències i d'altres activitats), educació (amb sessions per a escolars i tallers) i indústria (amb l'Animac Pro). El festival ha rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta, provinents de més d'una seixantena de països, entre els quals destaca França, amb 202 films, seguda d'Espanya (78), els Estats Units (60) i el Regne Unit (45). En total, s'han presentat films realitzats en 106 escoles d'animació d'arreu del món. De tots aquests, s'han seleccionat 221 títols per ser projectats, per un total de 288 si hi afegim els corresponents a retrospectives, monogràfics i altres seccions. Hi haurà 9 estrenes internacionals i 79 estrenes a Catalunya.

Les seccions oficials del certamen seran la Secció Oficial Curts, Futur Talent, Petit Animac i Talent.cat, que competeixen pels tres premis de la mostra, atorgats pel públic. La Secció Oficial Curts, una selecció dels millors i més recents curtmetratges d'animació a escala mundial, presenta enguany 40 propostes de 22 nacionalitats diferents. Tres dels curtmetratges seleccionats es troben a la shortlist dels premis Oscar. Es tracta de 'The Flying Sailor', de les canadenques Wendy Tilby i Amanda Forbis; 'Sierra', de l'estonià Sander Joon; i 'O Homem do Lixo (The Garbage Man)', de la portuguesa Laura Gonçalves.

Quant a la secció Futur Talent, l'apartat dedicat als curtmetratges rebuts d'escoles d'animació d'arreu del món, compta en aquesta edició amb tres sessions amb un total de 37 curtmetratges seleccionats de 14 nacionalitats. El Petit Animac, la secció del certamen pensada especialment per als més menuts i les seves famílies, té programats 48 films de 18 nacionalitats en sis sessions diferents. L'objectiu del Petit Animac és introduir als infants en el món de l'animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema.

Pel que fa al fil conductor d'enguany, serà l'animació llatinoamericana amb el lema 'Latam Boom!', amb l'objectiu de mostrar la identitat del territori com la riquesa cultural, la cerca d'històries i estètiques pròpies, la diversitat, el realisme màgic o el compromís politicosocial. A més, compta amb el millor del cinema d'animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d'arreu del món, exposicions, conferències i masterclasses per als amants de l'animació.

El gruix de la programació es farà a la Llotja en els dies esmentats, tot i que també hi haurà algunes projeccions al CaixaForum. Pel que fa a l'Animac Online, es desenvoluparà del 3 al 12 de març a través de la plataforma Filmin. Quant a les Sessions Escolars, un total de 13, tindran lloc del 20 al 24 de febrer amb una assistència prevista d'uns 6.500 alumnes, als quals cal afegir-hi els 7.350 alumnes que es preveu que segueixin les sessions online.

Quant als guardons que es lliuraran, el Premi Animation Master recaurà en el director, animador i il·lustrador argentí Juan Pablo Zaramella. La distinció ve acompanyada d'una retrospectiva a la seva obra i una exposició itinerant comissariada per Angie Zamblera, en la que Animac serà la primera seu europea. El Premi Honorífic serà per a la directora, guionista i productora romanesa Anca Damian, mentre que la dibuixant Pilarín Bayés serà distingida amb el Premi a la Trajectòria.

També cal destacar que, al llarg del festival, es podrà gaudir de les conferències i masterclass que oferiran noms com ara Olivier Catherin, Juan Medina, César Díaz, Joaquín Reyes, Miguel Esteban, Ernesto Sevilla, Francesca Nicoll, Alfredo Soderguit, Alejo Schetini, Beatriz Bartolomé i Sofia Carrillo.

Tampoc no cal oblidar que el festival refermarà la seva aproximació al públic familiar mitjançant el Petit Animac, que oferirà un programa amb temes i estètiques fora del convencional, com ara la sèrie de microcurts 'Našeprasátko', de Jaromír Plachý, 'Bill i Janet (The Smeds and the Smoos)', de Daniel Snaddon i Samantha Cutler, 'Operación Frankenstein', de José María Fernández de Vega, 'Les Astres Immobiles (Astres)', de Noémi Gruner i Séléna Picque, o 'La joia del pantà', de Camilo Ayala Nieto. Els titulars del carnet del Club Super3 gaudiran d'entrada gratuïta.

Quant a l'Animacrea, aquests tallers d'animació organitzats en col·laboració amb les millores escoles d'animació de Catalunya (principalment) seguiran apostant perquè públics de totes les edats puguin provar de fer animació en totes les tècniques, manuals i digitals. Entre els centres participants hi serà l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol i l'Escola Catalana de Cinema i Televisió.

Uns altres punts d'interès seran, d'una banda, l'Incubator, un espai on es presentaran pitch de projectes –se n'han rebut 36– en procés davant un jurat de productors i realitzadors, i de l'altre, l'Animac de Nit, unes sessions 'gamberres' al Cafè del Teatre que inclouran Curts bandarres i un concert del grup Yadira Trio.

Més informació i entrades al web del festival: www.animac.cat.