L’11è Concurs Internacional de Cant Líric Germans Pla-Ciutat de Balaguer arriba els dies 21 i 22 d’octubre amb el suport de l’IEI

05/10/2023
Se celebrarà al Teatre Municipal sota l’organització de l’Associació Grup d’Art 4 De Balaguer

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de l’11è Concurs Internacional de Cant Líric Germans Pla-Ciutat de Balaguer 2023. L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i de la presidenta de l’Associació Grup d’Art4, Montserrat Cots. També ha assistit l’alcaldessa de Balaguer, Lorena Gómez, i el diputat Marc Solanes.

Segons han detallat, l’esdeveniment tindrà lloc els dies 21 i 22 d’octubre en dos jornades presencials al Teatre Municipal de Balaguer. Així, el programa inclou una fase semifinal, el dissabte 21 a partir de les 9 del matí, i una fase final, el diumenge 22 a les 10.00 hores, en tots dos casos obertes al públic. La tarda del diumenge, a partir de les 18.00 hores –amb un donatiu de 5€ per a l’entrada–, es farà el concert dels finalistes, en què aquests cantaran una de les obres presentades al concurs, i també es durà a terme el lliurament dels premis.

Al capdavant de l’organització hi ha l’Associació Grup d’Art 4 De Balaguer, que compta amb el suport de diferents entitats, entre elles l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Aquesta entitat balaguerina formada el 1995 té com a finalitat promocionar la cultura a través de xerrades, presentacions de llibres, exposicions pictòriques d’artistes locals i d’arreu i, sobretot, la música amb el Concurs Germans Pla-Ciutat de Balaguer. Aquest concurs es va posar en marxa l’any 2002 i té caire biennal, sempre amb l’objectiu de descobrir noves veus, recolzar les joves promeses i donar a conèixer el cant líric i l'obra dels germans Pla (Josep, Joan Baptista i Manuel), músics del segle XVIII d'arrels balaguerines.

Quant al jurat d’enguany, en formaran part Mireia Pintó, mezzosoprano i professora de l’ESMUC; Marta Matheu, soprano i professora del Liceu; Pedro Pardo, director d’orquestra i cor i compositor; Albert Castells, coordinador de càsting del Departament Artístic del Gran Teatre del Liceu; Montserrat Cots, pianista, pedagoga i presidenta de l’Associació Cultural Grup d’Art4; i Xavier Sumalla, secretari del jurat.

Pel que fa als guardons, s’atorgarà un primer premi que consistirà en 4.000 euros en metàl·lic, la remuneració per a la participació al Concert del Cicle Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer de 2024, i la participació a la gira de la Xarxa de Músiques de les Joventuts Musicals de Catalunya. El segon premi consisteix en un 2.000 euros i la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer de 2024. El tercer premi són 1.000 euros i, igualment, la participació remunerada al concert de l’any vinent.

D’altra banda, també s’atorgaran premis especials al millor intèrpret de lied, cedit per la Fundació Victòria dels Àngels, amb una beca de participació a les Màster Class d’aquesta entitat; un premi dels Amics de l’Òpera de Lleida, consistent en un concert remunerat a l’Auditori Enric Granados de Lleida; el Premi Orgues de Ponent i del Pirineu, els quals són dos concerts remunerats dins el Festival de Música de Tardor; i, finalment, el premi del públic present al concert, pel qual s’atorga la participació remunerada al Concert del Cicle de Música Germans Pla-Ciutat de Balaguer de 2024.

El concurs compta amb la col·laboració de la Paeria de Balaguer, la Diputació de Lleida, l’IEI, la Fundació Victòria dels Àngels, els Amics de l’Òpera de Lleida i Orgues de Ponent i del Pirineu.

Les persones interessades en participar es poden inscriure a través del formulari que trobaran a la pàgina www.grupdart4.com abans de l’11 d’octubre, i enviar-lo a l’adreça [email protected].