Joan Talarn convida a “contemplar” el ‘Pirineu Bestial’, el llibre del diari ‘Segre’ per aquest Sant Jordi, presentat avui a l’IEI

20/04/2022
Jaume Elies és l’autor d’una obra que recull el resultat d’una de les seves grans aficions, la fotografia

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimecres la presentació del llibre amb el qual el diari ‘Segre’ obsequiarà els seus lectors aquest Sant Jordi. Es tracta de ‘Pirineu Bestial’, de Jaume Elies, una obra d’Edicions la Clamor que veu la llum amb el patrocini de l’IEI i de la Diputació de Lleida.

L’acte ha comptat amb la participació de Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, i Joan Martí, redactor en cap del ‘Segre’, a més de l’autor.

Joan Talarn ha introduït l’acte tot felicitant Jaume Elies, al qual ha definit com “un profund coneixedor del nostre Pirineu i un excepcional fotògraf”, tal i com es pot comprovar en un llibre que, “més que llegir-se, es mira i es contempla”, ha dit. El president de la Diputació ha volgut destacar “la comunió entre el fotògraf i l’entorn incomparable del Pirineu, i especialment el Pallars”, gràcies a la qual capta no només l’encant de la bèstia fotografiada, sinó també “el marc en el qual aquesta viu”. En aquest sentit, Talarn ha explicat que el llibre ajudarà a acabar amb un cert desconeixement que hi ha al voltant d’alguns dels animalons que poblen el nostre Pirineu.

El president també ha felicitat el diari ‘Segre’ per contribuir a fer Sant Jordi en regalar un llibre, afegint-se així de forma activa a la festa més singular de Catalunya i oferint, d’aquesta manera, una prova més de la connexió que els mitjans de comunicació locals continuen mantenint amb la societat que expliquen dia a dia.

L’obra és un recorregut pel ‘Pirineu Bestial’ de la mà de Jaume Elies, Jaume del Portet al Pallars, un fotògraf aficionat i autodidacte que porta 35 anys retratant animals amb una especial predilecció per les aus, sobretot les rapinyaires. A les pàgines del llibre hi apareixen imatges d’aus, insectes i mamífers que habiten el Pirineu, tot un recull de l’ingent patrimoni faunístic de les comarques pirinenques a través de magnífiques fotos.

Jaume Elies té 58 anys, és nascut i veí de Llimiana, poble del qual va ser alcalde entre 2003 i 2007 després d’haver estat regidor els quatre anys anteriors. Va treballar com a mecànic a diversos tallers i després al Parc de Conservació de Carreteres a Tremp, fins que va perdre la mà esquerra a causa d’un accident. Llavors va passar a ser vigilant d’explotació de carreteres i actualment és pensionista.

Aquest fet no li ha impedit convertir-se en un consumat fotògraf, conrear la vinya, reparar rellotges antics, fer salers i formatgeres artesanals de fusta i ser un expert en bonsais des de fa anys, aficions a les quals més recentment ha afegit la seva pròpia serradora i un dron amb què ha fet un vídeo promocional de Llimiana, entre altres gravacions.