Joan Talarn brinda per l’any nou des de L’Ateneu de Guissona amb el concert Preludi 24 de l’Orquestra Julià Carbonell

21/01/2024
Joan Talarn brinda per l’any nou des de L’Ateneu de Guissona amb el concert Preludi 24 de l’Orquestra Julià Carbonell


El president destaca la tasca dels equipaments i de les entitats culturals com a elements que “aporten cohesió social” i faciliten “l’arrelament de projectes de vida”

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha reeditat aquest diumenge una tradició que va posar en marxa el 2021, el primer any post-pandèmia, i ha donat la benvinguda a l’any nou amb el concert Preludi 24, que en aquesta edició ha tingut com a escenari L’Ateneu-Teatre Municipal de Guissona, on el públic assistent ha pogut gaudir de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb el seu director, Alfons Reverté, al capdavant.
El concert ha comptat amb la presència, entre d’altres, del president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn, de l’alcalde de Guissona, Jaume Ars, de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, del president del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé, i del diputat provincial Marc Solanes.
En el seu parlament de benvinguda i presentació del concert, Joan Talarn ha expressat la seva satisfacció per poder oferir al territori per quart cop un esdeveniment musical que convida a afrontar l’any “amb el millor dels ànims” i que ja és tota una tradició.
Un concert que ha tingut com a escenari l’Ateneu Teatre Municipal, un “espai emblemàtic” que “heu pogut recuperar per al gaudi ciutadà després de 9 anys d’obres”, i amb el valor afegit que arriba tot just quan l’Ateneu de Guissona va celebrar, l’any passat, el seu centenari, amb la qual cosa Preludi es pot dir que servirà per “encetar el que ha de ser el segon centenari” d’una institució que “tant ha fet pel desenvolupament social i cultural de la vila”.
En aquesta línia, el president ha remarcat que “equipaments i entitats com la vostra són les que aporten cohesió social a una població i, per tant, permeten fer arrelar projectes de vida”, una vocació que forma part del full de ruta que la Diputació de Lleida estableix amb tots els ajuntaments de la demarcació per tal de millorar de la qualitat de vida de la ciutadania.
En aquesta quarta edició de Preludi, el concert estava focalitzat en la música simfònica i ha posat sobre l’escenari de L’Ateneu-Teatre Municipal de Guissona  la formació completa de l’Orquestra Julià Carbonell, en aquest cas amb la col·laboració de la Companyia de dansa Montse Esteve de Guissona. L'obra central ha estat la setena simfonia de Ludwig van Beethoven Beethoven, tot i que prèviament també s’ha pogut gaudir d’una obertura de Wolfgang Amadeus Mozart i de les Masques et Bergamasques de Gabriel Fauré.
El programa volia transmetre, a través del geni de Beethoven, la grandesa de la humanitat i l'esperança en la humanitat davant les adversitats, tot plegat en un moment en què la barbàrie humana s'està manifestant en massa fronts.
Cal remarcar que Preludi és una iniciativa que proposa un concert a principis d’any que vol ser el preludi musical i cultural a l’any nou. L’experiència es va iniciar l’any 2021 a Tremp, localitat escollida per haver estat una de les més durament castigades per la pandèmia del 2020. Al 2022 va prendre el relleu Alcoletge com a exemple de població petita posseïdora d’un equipament polivalent que serveix, entre moltes altres activitats, per acollir concerts, fins i tot simfònics. En aquesta mateixa línia, Preludi va fer escala el 2023 a Artesa de Segre.