Joan Talarn assenyala l’oli d’oliva de la DOP Les Garrigues com un identificador cultural de les comarques de Lleida

22/11/2023
Joan Talarn assenyala l’oli d’oliva de la DOP Les Garrigues com un identificador cultural de les comarques de Lleida


El Pati de l’IEI ha acollit l’acte de presentació de l’Oli Nou d’aquesta denominació d’origen protegida, que aplega 21 cooperatives i molins

Enric Dalmau diu que tenen el compromís dels pagesos i pageses i que un els objectius d’enguany serà difondre els valors de l’oli


El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimecres la presentació de l’Oli Nou amb Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, acte que dóna el tret de sortida de la Campanya oleícola 2023-24.

L’acte ha tingut lloc al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs sota l’organització de les Cooperatives i Molins Inscrits a la DOP Les Garrigues –un total de 21 operadores, que en representen 27 degut a algunes fusions– i, a més de Talarn, hi ha intervingut Enric Dalmau, president del Consell Regulador de la DOP Les Garrigues i president de la Cooperativa de Cervià.  També ha assistit la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i diferents productors i productores.

En el seu parlament, Joan Talarn ha donat als presents la benvinguda a l’IEI, el “centre de la cultura de les comarques de Lleida”, tot remarcant que “Lleida és terra d’oportunitats, i una de les nostres principals oportunitats és ser una terra d’oli”, un element que, més enllà del producte, és “un identificador cultural” de les nostres comarques.

El president de la Diputació ha admès que, per als productors d’oli, el moment actual és “certament delicat, com per a la immensa majoria de productors agroalimentaris de Lleida”, a causa de la sequera i la crisi de preus, però ha expressat la seva convicció que aquestes adversitats “us faran més forts”.

Joan Talarn també ha recordat que, des de la Diputació, i com a mostra de la importància i la significació que té l’oli, l’obsequi que es fa a les visites institucionals és una ampolla “del millor producte que sabem fer”, al qual aquest any s’hi ha afegit un exemplar del llibre ‘Una Terra d’Oli’, una obra que suposa “una mirada integral sobre el producte que definitivament més ens representa, l’oli d’oliva”.

De cara a l’any 2024, a més, el calendari que cada any la Diputació regala als ajuntaments i institucions també tindrà l’oli com a protagonista, ha avançat el president, en una iniciativa que “completarem amb l’exposició que acollirà tot l’any la planta baixa de la Diputació”.

Per la seva part, Enric Dalmau ha assegurat que tot i la situació actual, “tenim el compromís dels pagesos i pageses i de la societat”. Un dels objectius per aquesta campanya serà difondre els valors de l’oli, mostrar a la ciutadania que “l’oli és més que un condiment”. Posant èmfasi en aquesta premissa, Dalmau ha detallat alguns d’aquests valors, com el seu ús en la prevenció de malalties i la base per tenir una alimentació saludable.

Aquesta era la tercera edició de la Presentació de l’Oli Nou amb DOP i, com és habitual, ha acabat amb un tast obert al públic dels olis de la nova collita de les cooperatives i molins amb DOP Les Garrigues. De fet, l’objectiu de l’acte era fer difusió de l’inici de la nova campanya oleícola entre el públic visitant en general, i de forma molt específica al de Lleida, així com de les característiques pròpies d’aquest oli i també de les específiques que li venen donades per l’anyada (terra i clima). És per això que els visitants han pogut conèixer de primera mà les presentacions de l’oli de cada una de les Operadores Inscrites a la DOP i tastar-lo. Als visitants també se’ls oferia la possibilitat de rebre informació al voltant de la pròpia DOP i de l’oli de cada un dels inscrits.

Cal recordar que, el passat 28 d’octubre, la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues va complir 48 anys. És la primera DO alimentària reconeguda a l’Estat, fet que demostra la inquietud i l’esforç d’aquest territori (pagesos i cooperatives) en donar valor al seu oli a través de les exigències d’aquest certificat de qualitat.

Fou reconeguda per la Unió Europea l’any 1996 com a Denominació d’Origen Protegida i des de l’any 2012 el consell regulador està acreditat per ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació) com a Òrgan de Certificació de l’oli amb DOP Les Garrigues, essent l’únic de Catalunya i un dels tres acreditats a nivell d’Espanya. La seu de la DOP està ubicada a les instal·lacions del Complex la Caparrella de la Diputació des de l’any 2001. A més, la DOP Les Garrigues, representada pel seu president, ostenta la presidència de les Denominacions d’Origen d’Oli d’Espanya des de que es va crear.

La presentació d’avui també ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, del vicepresident de la DO i president de la Cooperativa de Juncosa, Albert Guiu; el vocal i representant de la Cooperativa de Vinaixa, Sergi Clota; el president de la Cooperativa de Maldà, Josep Maria Jové; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas; el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró; i representants de les cooperatives d’Alcanó, Maials i Cervià de les Garrigues.

Les 21 Operadores Inscrites (que en representen 27, degut a que algunes s’han fusionat amb altres de més grans), són:

•      Coop. de l’ALBAGÉS

•      Coop. de l’ALBI

•      MOLÍ D’ALCANÓ, del Grup Fruits de Ponent

•      Coop. d’ALFÉS

•      Coop. d’ALMATRET

•      Coop. d’ARBECA (la Coop. del Omellons hi està fusionada)

•      Coop. SANT ISIDRE DE LES BORGES BLANQUES (s’hi van fusionar les Cooperatives de la Floresta i de Fulleda i va absorbir els productors de la Coop. de Belianes)

•      Coop. de CERVIÀ DE LES GARRIGUES (la Coop. del Vilosell hi està fusionada)

•      Coop. del COGUL

•      Coop. de l’ESPLUGA CALBA

•      Coop. de GUIMERÀ

•      Coop. de JUNCOSA

•      Coop. de MAIALS (la Coop. de Granyena de les Garrigues hi està fusionada)

•      Coop. de MALDÀ

•      Coop. de la POBLA DE CÉRVOLES

•      Molí de ROCAFORT DE VALLBONA

•      Coop. de SANT MARTÍ MALDÀ

•      Coop. d’EL SOLERÀS

•      Coop. de VALLBONA DE LES MONGES

•      Coop. de VINAIXA

•      CUADRAT VALLEY-Finca Agrícola

 

Lleida, 22 de novembre de 2023