Joan Bellmunt fa donació a l’Institut d’Estudis Ilerdencs del seu fons fotogràfic, format per 10.600 diapositives i 7.300 negatius i les respectives còpies en paper

26/04/2022
El president de la Diputació i de l’IEI, Joan Talarn, ha signat avui el contracte amb l’etnògraf lleidatà, al qual ha volgut agrair la confiança dipositada en la institució

Es tracta de fotografies fetes a les terres de Lleida entre els anys 1967 i 2010, unes imatges que es troben en molt bon estat de conservació i que estan ben documentades

 

El president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Talarn, ha signat aquest dimarts el contracte de donació en ple dret a favor de l’IEI del fons fotogràfic de l’etnògraf lleidatà Joan Bellmunt, format per 10.600 diapositives i 7.300 negatius i les seves respectives còpies en paper. L’acte de signatura s’ha dut a terme al despatx de direcció i ha comptat amb l’assistència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha volgut agrair, en boca de Joan Talarn, la confiança de Joan Bellmunt en la institució a l’hora de dipositar el fruit del seu treball. A partir d’ara, el personal de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI s’encarregarà de custodiar?lo en els seus dipòsits fotogràfics. El tractament del fons passa per instal·lar els originals en proteccions de conservació, a l’hora que es neteja i se’n fa la descripció arxivística. Pel que fa a la digitalització del mateix es farà, com és habitual, seguint dos criteris: el de conservació i el de necessitat dels usuaris.

La donació té el seu origen quan, a principis de l’any 2020, es va rebre l’oferiment, per part de Joan Bellmunt, del seu fons fotogràfic. En aquell moment, el fons va ser traslladat a les dependències de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI per tal d’efectuar els treballs necessaris per inventariar?lo i poder signar, així, la donació a favor de l’IEI. La formalització de la donació és el pas posterior a la realització l’inventari del fons fotogràfic del Joan Bellmunt, format per fotografies fetes a les terres de Lleida entre els anys 1967 i 2010.

Joan Bellmunt és un reconegut etnògraf català, gran coneixedor de la cultura, de les tradicions, dels costums i de la geografia de la província de Lleida. Nascut a Puiggròs (Les Garrigues), al llarg de més de 30 anys s’ha dedicat a l’estudi del viure quotidià dels nostres avantpassats.

Les imatges d’aquest fons foren realitzades per tal de dur a terme el seu treball etnogràfic, que ha tingut com a resultat la publicació d’un centenar de publicacions diverses al llarg dels anys entre les que destaquen els 34 volums de la col·lecció ‘Fets, Costums i Llegendes’ de les 13 comarques de Lleida; els 11 volums de la col·lecció ‘Devocions Marianes populars’; el llibre ‘Viles, pobles, ciutats i llogarrets de les terres de Lleida’, etcètera.

L’autor considera que el fons fa un ampli recorregut per les terres de Lleida i en destaca les imatges de llocs o d’oficis perduts i de persones reconegudes desenvolupant les seves respectives feines, com ara els germans Caelles de Foradada fent cadires de boga o Jaume Condó, de la Val d’Aran, fent cistells, entre molts d’altres.

En la realització de l’inventari s’ha constatat que el fons es troba en molt bon estat de conservació i les imatges estan ben documentades per part de l’autor, ja sigui amb anotacions al marc de les diapositives, a les carpetes on es conserven els negatius o als àlbums dels positius en paper. Això facilitarà l’elaboració d’instruments de descripció per tal de posar el fons a disposició de la ciutadania. Igualment, Joan Bellmunt ha manifestat la seva voluntat de col·laborar en la descripció de les imatges resolent dubtes que puguin aparèixer en el desenvolupament de la feina. És molt rellevant poder tenir l’ajuda directa de l’autor de les imatges i no és un fet gaire habitual ja que, molt sovint, són els hereus qui fan donació dels fons fotogràfics.

El fons fotogràfic de Joan Bellmunt complementa la resta de fons de temàtiques diverses que han estat donats a l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI al llarg dels anys i passa a enriquir el patrimoni documental de la Diputació de Lleida.