InterFado convertirà Lleida en la capital del fado per novè any consecutiu amb el suport de l’IEI

06/10/2020

El festival se celebrarà fins al 31 d’octubre i inclourà les actuacions de Bévinda, ISGA Collective i Carolina Blàvia

El Cafè del Teatre i Espai Orfeó de Lleida i la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell seran els escenaris

El Festival Internacional de Fado de Catalunya-InterFado ha presentat avui la que serà la seva 9a edició, que compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La presentació, celebrada al Cafè del Teatre, ha comptat amb la participació del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, juntament amb el director general de l’Orfeó Lleidatà, Òscar Enrech; la directora artística del festival, Carolina Blàvia; el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant; la Cònsol General de Portugal a Barcelona, Ana Coelho; i el cuiner i propietari del Restaurant Caravista, Mateu Blanch.

En la seva intervenció, Ardanuy ha afirmat que “la realitat ens demostra que la cultura és segura” i que iniciatives com aquest festival, “han de rebre tot el nostre suport”. Així ha assegurat que “és molt important portar la cultura a tot arreu del país” i que tota la cultura no es quedi en les grans ciutats, fent referència a que un dels concerts d’aquesta edició tindrà lloc a La Seu d’Urgell i recordant l’èxit del festival Errant que s’ha celebrat a la comarca de l’Alta Ribagorça.

Organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà i la Paeria, InterFado se celebrarà des d’avui fins al 31 d'octubre. El festival té per objectiu apropar el Fado i les músiques que sorgeixen al voltant d'aquest gènere i crear una plataforma de col·laboració a diverses bandes entre artistes d'arreu del món, tant portuguesos com no portuguesos. Cal recordar que l’any 2011 el fado fou designat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

La primera edició del festival realitzada l'any 2012, i així ha continuat essent en les posteriors edicions cada cop amb més ressò com a Festival de Fado de Catalunya. Així doncs, el Festival InterFado arriba aquest any a la novena edició i es consolida com un Festival de Fado especialitzat en mostrar projectes i propostes artístiques diverses amb el fado com a leit motiv.

Després de 9 anys continua reivindicant encara amb més entusiasme el mot ‘Inter’, perquè defineix perfectament l’esperit del projecte: hi participen músics de diversos països, uneix diferents cultures i mostra diverses expressions artístiques al voltant del Fado.

Com és habitual, InterFado s’estructurarà en diferents activitats paral·leles i en els concerts, que seran l'eix central i es realitzaran els dies 17, 23, 24 i 31 d’octubre en diferents espais (Cafè del Teatre i Espai Orfeó de Lleida i la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell).

Obrirà el foc la cantant, professora i coach especialitzada en la veu Bévinda, amb el concert ‘Mes Suds’ (França), el 17 d’octubre al Cafè del Teatre. Bévinda compta amb 9 discs publicats i ha actuat arreu d’Europa i d’Àsia, amb un estil que li ha anat fent incorporar instruments i músiques de tot el món.

Els concerts seguiran el Concert ISGA Collective ‘A redeira’ (Galícia i Portugal) el dia 23 a La Seu d’Urgell i el 24 al Cafè del Teatre. ISGA collective és una de les propostes més atractives i originals de l'escena gallega que visita per primer cop Catalunya, en aquesta ocasió amb la col·laboració del guitarrista portuguès Dario Rocha.

Per acabar, el 31 d’octubre es podrà veure a l’Espai Orfeó el Concert de la cantant lleidatana Carolina Blàvia ‘Projecte Amália’ (Catalunya), un espectacle d’homenatge a Amália Rodríguez, la representant del fado portuguès per excel·lència, amb motiu del centenari del naixement.

Pel que fa a les activitats paral·leles, del 6 al 31 es podrà veure al Cafè del Teatre una exposició de l’obra de l’artista gallec Jose Nacimento. La temàtica principal de les seves obres està relacionada amb la vida marinera, tasques artesanals i folklore a Galícia. La tècnica utilitzada és acrílic sobre tela amb pinzells i espàtula.

A més, l’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival seguirà present a l’edició d’enguany, tot i que, degut a l’estricte protocol sanitari per la Covid-19, no tindrà lloc a les sales de concerts, i es podrà gaudir al Restaurant Caravista de Lleida.

No cal dir que, ateses les circumstàncies sanitàries actuals, l’aforament serà reduït i limitat a les mesures establertes, i el públic assistent s’haurà d’inscriure a l’entrada del local per complir amb el registre de traçabilitat. A més, se seguiran de manera rigorosa tots els protocols d’higiene en els tres espais, per tal de preservar la seguretat dels artistes i dels espectadors.

Podeu trobar més informació a: https://festivalinterfado.wordpress.com/interfado/.