Ignasi Belda posa sobre la taula tot el procés de disseny d’un fàrmac dins el cicle ‘Salut: un dret un deure’ que organitza l’IEI

11/02/2021

La d’aquest dimecres ha estat la segona d’una sèrie de tres xarrades que es tancarà el 24 de febrer amb eldoctor Luis Enjuanes Sánchez.

La segona sessió del cicle de conferències ‘Salut: un dret, un deure’ ha dut la signatura d’Ignasi Belda Reig, enginyer informàtic i doctor en intel·ligència artificial aplicada a la biomedicina, que ha parlat de ‘Dissenyem un fàrmac: del principi fins el final’.

El cicle està organitzat pel Departament de Ciències de l'Institut d’Estudis Ilerdencs i inclou tres xarrades, totes elles en format virtual i que es poden seguir via streaming a través de www.culturaiei.cat.

En la conferència d’avui, Ignasi Belda ha explicat que el disseny de nous medicaments implica una gran complexitat científic-tècnica. El procés, que pot durar fins a 12 anys, pot costar 1.000 milions d'euros i suposa un gran risc, atès que només 1 de cada 15 medicaments que passa per la meitat del procés acaba sortint al mercat. Aquest procés està tipificat en diverses etapes, des de la recerca més fonamental, fins estudis clínics últims. Belda ha parlat d’aquestes etapes en les quals està dividit tot el procés i els objectius de cadascuna d'elles, un periple pel qual, evidentment, també ha hagut de passar la vacuna de la Covid-19, tot i que de forma molt accelerada.

El cicle ‘Salut: un dret, un deure’ té com a objectiu donar resposta a les nombroses preguntes que estan sorgint entre la ciutadania arran de l’actual pandèmia i crisi sanitària. Es va iniciar dimecres passat amb Jordi Casabona i Barbarà, director científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH / SIDA / ITS de Catalunya (CEEISCAT), que va parlar sobre ‘La pandèmia del SARS-CoV-2: una més?’, i acabarà el 24 de febrer amb el doctor Luis Enjuanes Sánchez, professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director del Laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia, que parlarà sobre ‘Coronavirus humanos virulentos: patología y protección’.

Lleida, 10 de febrer de 2021