Gerard Pamplona i Alberto Castillo signen una nova entrega del cicle ‘Claus per entendre el present amb la perspectiva històrica’ de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

24/05/2022
'El progrés històric de les nacions: revolució, repressió i construcció' ha estat el títol de la jornada, que s'ha retransmès de forma virtual

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha estat aquest dimarts l'escenari del seminari-debat 'El progrés històric de les nacions: revolució, repressió i construcció', una activitat coordinada per la Secció de Geografia i Història de la casa i que formava part del cicle 'Claus per entendre el present amb la perspectiva històrica'. La sessió s'ha pogut veure per streaming pel canal www.culturaiei.cat.

L'acte ha comptat amb la participació de Gerard Pamplona Molina (Universitat Pompeu Fabra) i Alberto Castillo Hódar (Universitat Autònoma de Barcelona). Ha estat el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy.

En la sessió d'avui s'ha analitzat el context polític del segle XVIII i principis del XIX, tot vinculant els principals episodis històrics amb la seva connexió de raonament polític i jurídic, representada principalment per figures com Friedrich Hegel. El sentit filosòfic del progrés històric de les nacions del pensament filosòfic alemany d'aquell context és, des d'una perspectiva històrica, un pilar bàsic que ens permet entendre no només la dimensió històrica dels successos, sinó que ens ajuda a connectar-ho amb d'altres com la filosofia i el seu impacte en el progrés occidental.

Cal tenir en compte, en aquest sentit, que els canvis polítics i ideològics sorgits entre el segle XVIII i principis del XIX van ser crucials per crear l'Europa dels estats nació, de manera que entendre els principals esdeveniments del moment i les dinàmiques polítiques, intel·lectuals i econòmiques esdevé clau, al segle XXI, per comprendre el món sorgit després dels canvis arran de la Revolució Francesa i les guerres napoleòniques.