Gemma Caballer i Rodolf González tanquen el cicle d’Humanitats Digitals de l’IEI debatent sobre ‘Llegir en digital’

30/11/2021
Ha estat la darrera de les quatre sessions programades, que s’han celebrat al llarg d’aquest mes de novembre

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha tancat aquest dimarts el cicle de debats sobre Humanitats Digitals que ha celebrat al llarg de tot el mes de novembre.

Ho ha fet amb una sessió titulada ‘Llegir en digital: humanitats i digitalització’ que ha comptat amb la participació de Gemma Caballer (CRAI-Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació-Biblioteca de Reserva-UB) i Rodolf González (Biblioteca de Lletres-UdL), actuant com a moderador Marc Macià, membre de la Secció de Geografia i Història de l’IEI.

‘Ecce Homo Digitalis. Com arribar a ser un humà digital’ ha estat el títol del cicle de debats sobre Humanitats Digitals 2021 que, cada dimarts des dels passat 9 de novembre, s’ha celebrat en quatre sessions a l’Aula Magna de l’IEI, tot i que les jornades també s’han pogut seguir via streaming a través del canal culturaiei.cat.

La primera taula de debat va tractar sobre ‘Humanitats digitals: una oportunitat en català’, i la segona va girar al voltant de ‘Videojocs i història: el futur explora el passat’, mentre que la tercera es va centrar en ‘Nous formats audiovisuals: humanitats i noves tecnologies’. El cicle ha buscat respondre qüestions com ara si les Humanitats Digitals són el futur de les Humanitats, la relació entre allò que s’investiga i es difon des de les Humanitats a les plataformes digitals amb la societat del segle XXI, com han canviat les Humanitats des de la massiva eclosió de recursos i fonts a Internet, o l’impacte que ha tingut el món audiovisual i lúdic en les noves Humanitats, tot plegat amb el repte d’explorar el futur de les Humanitats Digitals, des de la història dels videojocs fins a la gestió de dades, des de les posthumanitats fins al futur digital.