Estefania Rufach destaca la doble vessant, formativa i cultural, del Ricard Viñes Piano Kids and Youth, un certamen de referència

10/06/2024
El concurs per a joves promeses se celebrarà del 27 al 29 de juny a l’Auditori Enric Granados i comptarà amb tres categories

Com a novetat, s’instal·larà un piano a l’Hospital Arnau de Vilanova amb l’objectiu de fer més agradable el dia a dia dels pacients i del personal


La Sala de Cambra de l’Auditori Municipal Enric Granados ha acollit aquest dilluns la presentació del Ricard Viñes Piano Kids and Youth, l’edició de nens i joves del Concurs Internacional de piano Ricard Viñes, que se celebrarà del 27 al 29 de juny al mateix Auditori. L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, que ha destacat la doble dimensió, formativa i cultural, d’un esdeveniment de primer ordre.

A més de Rufach, a la presentació hi han intervingut la regidora de Cultura, Pilar Bosch; la cap d’atenció a la ciutadania i presidenta de la Comissió d’Humanització de l’Hospital Arnau de Vilanova, Maria Bonjorn; la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados i membre del jurat del concurs, Puri Terrado; el pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida, organitzador del concurs i membre del jurat, Jordi Benseny; la patrocinadora del concurs, M. Carmen Grasa, i el president de GLS prefabricats, patrocinador del concurs, Manel Llusera. La presentació ha comptat amb una breu actuació pianística de tres alumnes del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida, Arlet Pascual Aguilar, Nil Romero Freixanet i Júlia Pascual Nadal.

Estefania Rufach ha posat en valor que “Lleida és una terra de grans promeses”, tal com es demostra amb aquest concurs. Aquests joves intèrprets tindran “una gran oportunitat per actuar i donar-se a conèixer arreu del món”, des de l’Auditori Municipal Enric Granados, “un lloc molt especial”, ha dit. Rufach ha felicitat els organitzadors, ha animat la ciutadania a gaudir-lo i ha refermat el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida al concurs. Rufach també ha mostrat el seu agraïment a les empreses patrocinadores d’aquest concurs ja que la col·laboració privada és “molt important per dur a terme l’activitat cultural al nostre territori”, ha destacat.

Aquesta serà la quarta edició Ricard Viñes Piano Kids and Youth, per a joves promeses fins a 17 anys. El concurs té caràcter bianual perquè s’alterna amb el concurs destinat a adults. Els participants concursaran distribuïts en tres categories, fins als 11 anys, de 12 a 14 i de 15 a 17 anys. En total s’hi han inscrit 32 concursants, entre infants i joves de tot Catalunya, la resta de l’Estat espanyol i països com ara França, Rússia, Ucraïna, Moldàvia, Xina, Xile i Romania, que arribaran a Lleida amb l’objectiu de mostrar el millor d’ells mateixos.

El concert inaugural tindrà lloc el dijous 27 i anirà a càrrec d’Artem Kuznetsov, guanyador del Segon Premi en el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2023. Pel que fa a les proves, es duran a terme a la sala 2 de l’Auditori i es concentraran en divendres 28 de juny (matí i tarda) i dissabte 29 (matí). Estaran obertes a tota la ciutadania i també seran retransmeses per streaming, així com el concert inaugural i el lliurament de premis, a través de Lleida TV.

Tots els concursants se sotmetran al veredicte d'un jurat de professionals reconeguts, que tindrà com a president d’honor Fèlix Larrosa i que formaran Stanislav Pochekin, Vladislav Bronevetzky, Uta Weyand, Marta Zabaleta, Purificació Terrado, Jordi Benseny i Enric Prió.

El lliurament de premis de les tres categories tindrà lloc el dissabte 29 a les 19.00 h a la sala de cambra, en un acte obert al públic, prèvia recollida d’invitació a la taquilla de l’Auditori. En aquest acte, els guanyadors de cada categoria oferiran una breu actuació.

Una de les novetats d’enguany és que s’instal·larà un piano a l’Hospital Arnau de Vilanova per tal que els participants del Concurs Ricard Viñes, el personal sanitari, pacients i familiars que ho desitgin puguin interpretar peces musicals, tot plegat en una iniciativa que duu per nom ‘Viu la música a l’Arnau’ i que té com a finalitat fer més agradable el dia a dia dels pacients i del personal del centre hospitalari de referència a Ponent.