Estefania Rufach assenyala Animac com un exemple de la capacitat creadora, emprenedora i innovadora de Lleida

24/02/2023
La vicepresidenta Estefania Rufach ha assistit a la inauguració del festival i s'ha felicitat pel fet que la mostra, que compta amb el suport de l'IEI i de la Diputació, s'obri al territori

Durant l'acte, celebrat a La Llotja, s'han lliurat el Premi Honorífic a la directora romanesa Anca Damian i el Premi Animation Master al director argentí Juan Pablo Zaramella

La vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, ha assistit aquest dijous a la inauguració oficial de la 27a edició d'Animac-Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya.

L'acte ha tingut lloc a La Llotja i, a més de Rufach, hi han participat Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat, Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, Jose Crespín, subdelegat del Govern a Lleida, i Carolina López, directora d'Animac, i també hi han assistit, entre d'altres, Jaume Rutllant, diputat i regidor de la Paeria, i Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida.

En la seva valoració del festival, Estefania Rufach ha remarcat que, al llarg dels seus 27 anys de trajectòria, Animac ha esdevingut, de cara enfora, "tot un referent internacional" de la cinematografia i l'animació, mentre que, de cara endins, és un dels exemples més destacats de "la capacitat creadora, emprenedora i innovadora de la ciutat de Lleida".

Per a la vicepresidenta de l'IEI i de la Diputació, haver assolit aquesta maduresa no suposa cap fre en la voluntat continuada de créixer del certamen, sinó tot el contrari, i en aquest sentit ha posat com a exemple una de les novetats d'enguany, que és el de "la territorialització de la mostra", en aquest cas a Tremp i el Pallars Jussà, en el que és "el primer pas per fer arribar l'Animac a pobles i comarques", un fet que per a la Diputació, per la seva condició d'ens supracomarcal, suposa una gran satisfacció.

Més enllà d'això, Estefania Rufach també ha volgut assenyalar Animac com un element de "prestigi" i "un motor econòmic per a Lleida", això sense oblidar l'impuls que també suposa per al talent local. Tot plegat, ha acabat, malgrat un context global i local de complexitat i que no resulta el més idoni, però que se supera en base a "la col·laboració públic-privada" i a "la suma d'esforços".

Durant la inauguració, s'ha lliurat el Premi Honorífic d'aquesta edició a la directora romanesa Anca Damian, i el Premi Animation Master al director argentí Juan Pablo Zaramella. A continuació s'han projectat dos films dels directors guardonats: el primer ha estat el llargmetratge 'The Island', d'Anca Damian, una relectura moderna i adaptació lliure del mite de Robinson Crusoe; el segon film ha estat el curt 'Pasajero'.

Animac 2023 se celebra durant quatre jornades –des d'avui fins diumenge– en les quals es podran veure 7 llargmetratges, 4 migmetratges i 277 curtmetratges. Organitzada per l'Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, l'ICEC-Departament de Cultura de la Generalitat, Catalunya Film Festivals i el Ministerio de Cultura y Deporte a través de l'Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA) i CaixaForum Lleida, entre altres col·laboradors, és l'esdeveniment de referència per al cinema d'animació a Espanya. Aquesta 27a edició, sota el lema 'LatAm boom!' oferirà, a més de les projeccions presencials d'una selecció de curtmetratges i llargmetratges, conferències, tallers, exposicions i activitats paral·, sense oblidar que també es podrà seguir online del 3 al 12 de març a través de la plataforma Filmin.