Els Premis Literaris 2021, amb 52 aspirants a endur-se uns guardons que enguany es lliuraran el 19 de novembre al Mercat del Pla

28/10/2021
El 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 26è Premi de poesia Màrius Torres, cadascun d’ells dotat amb 9.000 euros, s’han presentat avui

Se celebraran quatre actes previs, entre ells la presentació de ‘Paral·lel Rivers’ (amb traduccions de poemes de Màrius Torres) i l’espectacle ‘Connexions poètiques’, amb Lluís Fortuny, de la Dharma

 

La Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida ha acollit avui la roda de premsa de presentació dels Premis Literaris 2021, guardons coorganitzats per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. En total s’han presentat 52 originals, dels quals 13 ho han fet al 38è Premi d’assaig Josep Vallverdú i els 39 restants al 26è Premi de poesia Màrius Torres. Cadascun dels guardons està dotat amb 9.000 euros, i la gran novetat d’enguany serà l’escenari de l’acte de lliurament de premis, el Mercat del Pla.

La presentació ha comptat amb la participació de Jaume Rutllant, regidor de Cultura de la Paeria, i Estefania Rufach, vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l’IEI. Rufach ha estat l’encarregada d’oferir la informació referent a la dotació dels premis, la participació i la composició dels jurats. Pel que fa a la dotació, cadascun dels premis estarà dotat amb 9.000 euros, una equiparació que es va materialitzar l’any passat coincidint amb la 25a edició del Màrius Torres.

Quant als originals presentats, han estat 52 en total, repartits en 13 al Josep Vallverdú i 39 al Màrius Torres. Pel que fa a la procedència dels participants, en el cas del premi d’assaig n’hi ha de Lleida, Girona, Barcelona, País Valencià i altres lliurats en mà i del qual se’n desconeix la procedència, mentre que al Màrius Torres hi concorren originals dels mateixos indrets i també de Tarragona i les Illes Balears.

Respecte a la composició dels jurats, el del Josep Vallverdú el formen Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra, i el del Màrius Torres està composat per Eva Baltasar, Mireia Calafell (nova incorporació d’enguany renovant Jordi Marrugat, que havia exercit el període de cinc anys preceptiu), M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

Per la seva part, Jaume Rutllant ha començat detallant el programa d’actes literaris paral·lels que es faran prèviament a l’entrega de premis. En total seran quatre, es faran tots a la Sala 2 del Teatre de l’Escorxador amb reserva prèvia i tindran com a fil conductor l’assaig i la poesia. Així, el 10 de novembre se celebrarà la presentació de les obres ‘La mort del príncep. Ficció, literatura i realitat històrica a Il Gattopardo’, de Jordi Romeu (36è Premi Josep Vallverdú 2019), a càrrec de Jaume Barrull, i ‘La inquietud (dietari 2018-2019)’, de Lourdes Toledo (37è Premi Josep Vallverdú 2020) a càrrec de Carme Vidal. Les dues obres han estat editades per Pagès editors.

Un dia després, l’11 de novembre, tindrà lloc la presentació dels poemaris ‘Dietari del buit’, d’Anna Garcia Garay (24è Premi Màrius Torres 2019), a càrrec de Pere Pena, i ‘La volumetria del neguit’ de Meritxell Cucurella Jorba (25è Premi Màrius Torres 2020), a càrrec d’Anton Not, totes dues editades també per Pagès editors. A més, hi haurà un petit recital a càrrec de les dues poetes premiades.

Seguint amb les activitats, el dimarts 16 es farà la presentació de ‘Parallel Rivers’, editat per Fonoll, amb poemes de Màrius Torres seleccionats i traduïts per Sam Abrams. L’obra és una breu aproximació a les traduccions de l’obra de Màrius Torres a càrrec de Jordi Malé (Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida) i un tastet de poemes en anglès a càrrec de l’actriu Núria Casado. La presentació acabarà amb l’actuació final de la cantautora Meritxell Gené, que interpretarà peces del poeta lleidatà. 

Finalment, el dia 17 es farà ‘Connexions poètiques’, un recital de petit format a càrrec de Lluís Fortuny, de la Companyia Elèctrica Dharma, on imatges i poemes es fusionen amb instruments en directe i una taula de DJ. La proposta consisteix en connectar tres formes d’expressió en un sol espectacle, creant un espai de diàleg, de reflexió, de creativitat i d’alegria. Així, es fusionen els cants africans amb la guitarra de Hendrix i els poemes de Salvat Papasseit; el so de la cobla amb els cants gregorians, els poemes de Maria Mercè Marçal o Josep Fortuny i la música dels Beatles; etc.

Finalment, Jaume Rutllant ha anunciat que l’acte de lliurament dels Premis Literaris 2021 tindrà lloc el divendres 19 de novembre a les 19.00 hores al Mercat del Pla, que pren el relleu de l’escenari habitual, l’Auditori Enric Granados. La cita inclourà l’espectacle ‘Conreus/Collites, escriure la terra, llaurar la pàgina’, una proposta que arriba de la mà de Maria Monseny (escenògrafa), Alba Cros (directora de cinema), Neus Borrell (veu), Miquel Joan (guitarra), Núria Miret (actriu), Rosa Mesalles (guió), Jordi Làrios (realització audiovisual) i Marc Cartanyà (suport artístic).