Els germans Joan i Pep Monyarch converteixen en llibre les històries del seu padrí Josep sobre la guerra del Rif

18/05/2022
Amb textos del Joan i dibuixos del Pep, l’obra explica les vivències al voltant d’un dels episodis més oprobiosos de la història d’Espanya

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dimecres, de la presentació del llibre ‘De l’Urgell al Rif’, de Joan i Pep Monyarch.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Ciutadilla, Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, i dels autors de l’obra, els germans Monyarch. També ha assistit el director de l’IEI, Juan Josep Ardanuy.

Tal com han explicat ells mateixos, el llibre té el seu origen en les històries que els explicava el seu padrí Josep sobre la guerra del Rif, la revolta del nord del Marroc, on va estar destinat a fer la mili a principis del segle passat. Un conflicte que ha quedat somort pel pas del temps –el 2021 es van complir cent anys del desastre d'Annual, el seu episodi més dramàtic–, però també perquè no ha interessat reviure un dels capítols més oprobiosos de la història d'Espanya. Les peripècies que en aquella zona va patir gent com el padrí Josep ara es poden reviure gràcies a la feina que Joan Monyarch, amb els textos, i Josep Maria ‘Pep’ Monyarch, amb els dibuixos, han materialitzat a ‘De l'Urgell al Rif’, una estimable aportació a la memòria històrica d’aquells fets.

Joan Monyarch Callizo ha estat professor al Col·legi Episcopal de Lleida i a l’Escola Politècnica Superior de la UdL. Ha estat membre de la Junta d’administració de la Mútua MUPITI i ha presidit el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. Ha estat membre del Consejo General de la Ingeniería de España i membre del Consell de Col·legis d’Enginyeria Tècnica Industrial de Catalunya. Ha format part del Consell Assessor de la Ciència promogut per l’Ajuntament de Lleida i ha presidit l’Associació de Col·legis Professionals de Lleida. Ha publicat ponències en congressos d’Innovació Educativa Universitària i també en Jornades d’Arqueologia Industrial organitzades pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Per la seva part, Pep Monyarch Callizo ha estat docent de secundària i de formació professional també al Col·legi Episcopal. Humorista gràfic, dibuixant i il·lustrador, ha estat col·laborador de ‘Diario de Lérida’, ‘La Mañana’, ‘Segre’, ‘Hoja del Lunes’ i ‘Diari de Tarragona’. Ha col·laborat en llibres d’història i de llegendes amb Joan Bellmunt i ha il·lustrat el llibre ‘Cop d’ull a la història de Lleida’. Ha exposat caricatures en diversos espais de Lleida, com l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Paeria o la Biblioteca Pública.