Els fotògrafs Jordi Otix i Manu Mitru superen tabús amb l’exposició ‘Silencis trencats’, que dona veu a persones supervivents a suïcidis des d’avui a l’IEI

23/03/2023
La mostra, que es podrà veure a l'Espai iX fins al 30 d'abril, compta amb el testimoniatge d'onze persones que han viscut un context de suïcidi, una de les quals ha participat a la presentació

Durant l'acte també s'ha comptat amb la intervenció de Begoña Giménez, coordinadora del Servei de suport al dol de Ponent, així com d'integrants del seu grup de dol'Silencis trencats' és el títol de l'exposició que els fotògrafs Jordi Otix i Manu Mitru han instal·lat des d'aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, una mostra que supera tabús donant veu i posant imatge a persones supervivents a suïcidis. L'exposició es podrà veure a l'Espai iX fins al 30 d'abril.

El punt de partida d'aquest projecte documental artístic és una dada estadística: a Espanya moren per suïcidi una mitjana d'11 persones al dia, sent, a més, la primera causa de mort no natural entre joves de 15 a 29 anys. 'Silencis trencats' compta, doncs, amb el testimoniatge d'onze persones que han viscut un context de suïcidi i amb el suport indispensable de les associacions de prevenció del suïcidi i suport als/les supervivents.

'Silencis Trencats' és, doncs, un projecte documental artístic que neix de la unió entre diferents associacions de prevenció del suïcidi i suport als supervivents, dos fotògrafs socials i la veu d'onze testimonis que han patit un context de suïcidi, per tal de trencar el tabú, visibilitzar aquesta realitat i posar un granet de sorra en la desestigmatització que l'envolta.

Durant la presentació de l'exposició s'ha comptat amb la intervenció de Begoña Giménez, coordinadora del suport al dol de Ponent, així com d'integrants del seu grup de dol. També hi ha participat la Sílvia, una de les veus que han format part del projecte. Un projecte totalment participatiu en el qual, a través de converses amb els testimoniatges, es vol donar a conèixer, entendre i intentar transmetre la seva experiència i sentiment, utilitzant el poder transformador de la fotografia per tal de portar les seves veus al gruix de la societat.