El tercer Concurs de Piano Ricard Viñes Kids and Youth, del 30 de juny al 2 de juliol amb 27 participants d’arreu del món

21/06/2022
El certamen, que compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, s'ha presentat a l'espai que serà el seu escenari, l'Auditori Enric Granados



L'Auditori Enric Granados de Lleida ha estat aquest dimarts l'escenari de la presentació de la 3a edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes Kids and Youth, que se celebrarà del 30 de juny al 2 de juliol i que va adreçat a joves promeses de fins a 17 anys.

L'acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, juntament amb Jaume Rutllant, regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de la Paeria; Puri Terrado, directora de l'Auditori Enric Granados i membre del jurat del Concurs; Jordi Benseny, pianista i professor del Conservatori i de l'Escola de Música Municipal de Lleida, a la vegada organitzador del Concurs i membre del jurat; i Carme Grasa, patrocinadora del Concurs. La presentació també ha inclòs una actuació de Júlia Anguiano Ódena, alumna del conservatori de 10 anys.

Aquest concurs té un caràcter bianual, perquè s'alterna amb el concurs destinat a adults, però degut a la pandèmia, l'any 2020 la XXIV edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes per a adults de 18 a 32 anys no es va poder celebrar i va tenir lloc durant el 2021, de manera que la tercera edició del Kids and Youth, que hauria d'haver-se realitzat l'any passat, se celebrarà enguany.

La tercera edició del Ricard Viñes Piano Kids and Youth s'adreça a joves promeses del piano que concursaran distribuïts en tres categories (fins a 11, 14 i 17 anys): I Categoria (nascuts l'any 2011 i posteriors), II Categoria (nascuts el 2008, 2009 i 2010) i III Categoria (nascuts el 2005, 2006 i 2007).

En aquesta 3a edició s'han inscrit 27 concursants en total, entre infants i joves de tot Catalunya, Espanya i una bona representació de països estrangers, com França, Itàlia, Alemanya, Romania, Suïssa i Estats Units, que arribaran a Lleida amb l'objectiu de mostrar el millor d'ells mateixos amb les seves interpretacions, emmirallats per les figures de Ricard Viñes i d'Enric Granados.

Les proves que es duran a terme a la sala 2 de l'Auditori es concentraran el divendres 1 de juliol, matí i tarda, i dissabte 2 de juliol pel matí. Les proves estan obertes a tota la ciutadania i també seran retransmeses per streaming així com el concert inaugural i el lliurament de premis, a través de Lleida TV.Tots

els concursants se sotmetran al veredicte d'un jurat de professionals reconeguts, que en aquesta edició està format per Stanislav Pochekin, concertista i pedagog rus, catedràtic de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona; Vladislav Bronevetzky, concertista i pedagog, ha estat professor del Conservatori Txaikovski de Moscou i actualment és professor de l'ESMUC a Barcelona; Federica Stellini, pianista italiana establerta a Suïssa, on és degana de piano del Conservatoire Populaire de Ginebra; Félix Gottlieb, pianista i clavecinista alemany d'origen rus, amb una dilatada carrera com a concertista i com a pedagog; Enric Prió, pianista i professor del Conservatori i Escola de Música Municipal de Lleida; i els esmentats Purificació Terrado i Jordi Benseny, a més de Miquel Pueyo com a president d'honor.

Pel que fa als premis, l'acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 2 de juliol a les 19.00 hores a la Sala de Cambra de l'Auditori en un acte obert al públic, prèvia recollida d'invitació a la taquilla. En aquest acte els guanyadors de cada categoria oferiran una breu actuació.

Pel que fa als guardons, cal destacar que aquest any el primer premi de la I Categoria (fins a 11 anys) rebrà el nom de premi Carme Grasa, patrocinadora del concurs i molt vinculada al Conservatori de Lleida, donat que en fou professora i directora durant una llarga temporada, mentre que el primer premi de la II Categoria (fins a 14 anys) rebrà el nom de premi Tomàs Llusera, en homenatge al patrocinador de GLS Prefabricats, que ens va deixar l'any passat i que ara és el seu fill, Manel Llusera, qui continua donant suport al concurs.

Així, a la I Categoria, el Premi Carme Grasa rebrà 500€, per 300€ el segon classificat i 200€ el tercer. A la II Categoria, es lliuraran 1.000€ al Premi Tomàs Llusera, 500€ al segon i 300€ al tercer classificats. I, per últim, a la III Categoria, el Premi Paquita Robert s'endurà 2.000€ i un concert a l'Auditori Enric Granados, mentre que el segon rebrà 1.000€ i el tercer, 500€.