El projecte d’arts escèniques ‘Plançó: circuit escena jove Ponent Pirineu’ presenta la seva primera temporada

28/10/2022
Hi participen 15 municipis de la província de Lleida i consistirà en set accions adreçades a joves que inclouran espectacles, tallers i debats

La iniciativa és una col·laboració entre el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i 15 ajuntaments, i busca apropar els col·lectius joves al món de les arts escèniques



'Plançó: circuit escena jove Ponent Pirineu' ha presentat la seva primera temporada en un acte que ha tingut lloc aquest divendres 28 d'octubre a a Sala de Plens de l'Ajuntament de les Borges Blanques. A les 19.00 hores d'avui mateix, al Pavelló de l'Oli de la capital de les Garrigues, tindrà lloc la primera de les set accions previstes, consistent en un taller, un espectacle al voltant de les danses urbanes titulat 'Transmissions' i un debat.

L'acte d'avui ha comptat amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida i vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que ha estat acompanyada per Núria Palau, alcaldessa de les Borges Blanques; Xavier Iglésias, coordinador de Plançó; Meritxell Cucurella-Jorba, tècnica de cultura l'Ajuntament de les Borges Blanques i representant de Plançó; i Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Departament de Cultura de la Generalitat. També han assistit l'alcalde d'Alcoletge, Josep Maria Gras, i la regidora Maria Lluïsa Prat, la regidora de Cultura de Juneda, Magdalena Peris; la regidora de Joventut de les Borges Blanques, Mariazel Viladoms; i el regidor de Cultura de Balaguer, Arnau Torrente.

Durant els parlaments, Estefania Rufach ha destacat "la gran feina" que s'ha fet amb aquest projecte per arribar a un jovent, que a vegades costa arribar, però que en aquesta ocasió, s'ha parlat el mateix idioma que ells "perquè els heu deixat parlar". Rufach ha valorat molt positivament la implicació dels 15 ajuntaments a qui els ha felicitat en nom de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. La vicepresidenta ha recordat que l'IEI és la branca cultural que vol arribar a portar la cultura a tot el territori i amb aquest projecte "s'ha arribat al territori i a tothom". Per últim, ha mostrat tot el suport de l'IEI perquè el projecte creixi i els ha felicitat de nou.

Plançó sorgeix en el marc de la Xarxa de cooperació territorial de Lleida del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM), que gestiona el Departament de Cultura. Es tracta d'un projecte mancomunat, coordinat per Xavier Iglésias i que compta amb el finançament del Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i els 15 ajuntaments participants de la província de Lleida: Alcarràs, Alcoletge, Alpicat, Balaguer, Cervera, Juneda, les Borges Blanques, la Seu d'Urgell, Lleida, Mollerussa, Rosselló, Tàrrega, Torrefarrera, Tremp i Guissona.

El projecte Plançó neix amb la vocació de facilitar l'accés a la cultura als joves en un territori amb menys població i menys equipaments escènics que altres indrets de Catalunya. La voluntat és oferir un espai per crear una comunitat cultural de joves en el territori.

Calendari de la primera temporada
Dels 15 municipis participants, els 7 que disposen d'equipaments programaran els espectacles, mentre que la resta s'ocuparan de donar suport amb els desplaçaments i de la consolidació dels grups de joves participants. Les accions d'aquesta temporada inclouran espectacles de ballet contemporani, dansa urbana, teatre i circ, amb produccions diverses que abordaran temàtiques d'interès per als joves.

Després de l'acció d'obertura de dansa aquest vespre a les Borges Blanques, n'hi haurà una mensualment fins al mes d'abril. Al novembre es programarà al Teatre la Lira de Tremp l'obra 'Cr#sh (tothom pot caure)', de la companyia Meaculpa, que aborda la qüestió de la salut mental i l'ansietat; al mes de desembre, al Teatre Municipal de Balaguer es programarà l'espectacle de circ 'Suspensión', de la companyia Nueveuno. Al gener es programarà a l'Auditori Enric Granados de Lleida l'obra 'Plàncton', que reflexiona sobre la sostenibilitat mediambiental en aquest moment de crisi climàtica. Al febrer, al Teatre Foment de Juneda es podrà veure l'adaptació teatral de la novel·la de Mercè Rodoreda 'Quanta, quanta guerra', a càrrec de la companyia Farrés Brothers. Al març serà el torn per al Teatre el Casino d'Alcarràs, on coincidint amb el 8-M es podrà veure un espectacle que reflexionarà al voltant de la perspectiva de gènere. La temporada clourà amb una jornada de dos dies a La Seu d'Urgell amb un espectacle de circ.