El primer Congrés de la Tàpia tanca inscripcions amb ple absolut de participació

23/03/2022
Se celebrarà divendres i dissabte al Pla d’Urgell amb 150 inscrits sota l’organització de l’Associació Leader de Ponent, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, i amb la col·laboració d’altres entitats i institucions locals.

 

L’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, ubicat a Mollerussa, serà la seu del I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida, que compta amb 150 inscrits i una vintena de ponents i comunicants, que presentaran els seus estudis al voltant de la tàpia durant aquest divendres i dissabte, dies 25 i 26 de març. Les inscripcions es van tancar fa unes setmanes per tal de complir amb l’aforament de l’espai, condicionat per les mesures sanitàries vigents.

La programació i ponències del Congrés es basaran en tres grans eixos: la tàpia com a patrimoni arquitectònic, la tàpia des del punt de vista socioeconòmic i quin futur tenen les construccions de tàpia.

A més, els assistents podran conèixer de primera mà diferents experiències relacionades amb el món de la tàpia gràcies a les ponències dels arquitectes Bernat Ardèvol, Albert Puy i Àngels Castellarnau. També es realitzarà una visita tècnica a les instal·lacions del futur Ajuntament d’Ivars d’Urgell amb FetdeTerra, els quals ensenyaran criteris i metodologia per a la restauració i rehabilitació de la tàpia.

De la mateixa manera, el Congrés de la Tàpia esdevindrà un espai per posar en valor el sector agroalimentari de la plana de Lleida. Serà a través del projecte Gustum –impulsat des de l’Associació Leader de Ponent–, que el dissabte oferirà per als assistents un tast a peu dret elaborat amb productes locals i de proximitat.

El Congrés de la Tàpia sorgeix arran de la col·laboració entre la secció de Patrimoni Agrari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i l’Associació Leader de Ponent, i la col·laboració de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, l’Ajuntament de Mollerussa i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.