El Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura rep un total de 163 obres de 8 centres penitenciaris en la seva 35a edició

16/11/2023
El Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura rep un total de 163 obres de 8 centres penitenciaris en la seva 35a edició

 

La mostra amb les peces guanyadores s’ha inaugurat aquest dijous a l’espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on es podrà visitar fins al 17 de desembre

 

L’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest dijous l’exposició corresponent a la 35a edició del Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura, que es podrà veure fins al 17 de desembre vinent.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència, entre d’altres, d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, d’Agustí Jiménez, vicepresident primer de la Diputació de Lleida, i Pilar Bosch, regidora de Cultura i de Promoció de la Ciutat de la Paeria, a més de José María Montero, director general d’Afers Penitenciaris.

Durant l’acte, al marge de lliurar els diplomes als interns i als monitors artístics en representació d’aquells premiats als quals la seva situació processal no els ha permès sortir a recollir-los en persona, s’ha fet una menció especial a Jaume Vilella per ser un dels promotors del concurs en els seus inicis. A més, Carlos Miñarro, monitor de música del CP Ponent, ha interpretat ‘La Rumba de Lo Marraco’, una peça musical creada per ell mateix que parla sobre l’antiguitat del concurs i la importància que té el treball d’arts plàstiques dins la rehabilitació de les persones amb privació de llibertat, així com de mantenir la flama de la participació i gaudir dels processos artístics.

El Centre Penitenciari Ponent és al capdavant de l’organització d’aquest premi amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, que cedeix l’espai iX de l’IEI, el Cercle de Belles Arts, que atorga els premis, l’Associació d’Arts de Ponent i els membres del jurat, que en aquesta edició han estat Divina Drudis, presidenta del Cercle de Belles Arts; Quim Estadella, vocal de l’Associació Arts de Ponent; Antoni Jové, coordinador d’exposicions del Centre d’Art la Panera; Luis Pablo Gracia, cap del Servei de Suport Judicial dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria de Lleida a Lleida; Monti Mateu Costa, ceramista; i Gaspar Parra, escultor.

En total, el concurs ha rebut 163 obres provinents de 8 centres penitenciaris: CP Ponent (64 obres presentades), CP Andorra (21), CP Quatre Camins (21), CP Brians 2 (16), Lledoners (14), CP Dones (10), CP Mas Enric (8) i CP Joves (7). Per modalitats, la de pintura és la que ha rebut més propostes, amb 83, seguida de l’escultura, amb 41, i de la ceràmica, amb 39.

El Premi Marraco és el més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris catalans. Va néixer l’any 1988, quan un intern va guanyar el tercer premi al concurs de pintura ràpida de la Festa Major de Lleida. L’aleshores alcalde, Manel Oronich, i, per part del Cercle de Belles Arts, Jaume Vilella i Manel Garcia Sarramona, van anar a la presó a lliurar-li el premi. A partir d’aquest fet va sorgir el concurs per a les persones tancades a la presó de la ciutat, que després es va estendre a la resta de presons catalanes i  compta també amb la participació del Centre Penitenciari d’Andorra.

S’atorguen premis en les tres modalitats del concurs (ceràmica, pintura i escultura/instal·lacions), en dues categories: tema lliure i un premi especial que cada any té una temàtica diferent, que en aquesta edició ha estat ‘El retrat’. Les obres més destacades de les presentades a la temàtica lliure tenen uns premis de 200€, 150€ i 75€ en cada especialitat, mentre que els premis especials de 100€ són per una obra de cada modalitat.

 

Relació de guanyadors:

 

MODALITAT CERÀMICA
1r premi: ‘Dins o fora’, de José Miguel Cerrillo Tomás (CP Mas Enric)

2n premi: ‘Tub colorido’, de Vladislav Savciuc (CP Ponent)

3r premi: ‘La Venus del Segre’, de Jorge González (CP Lledoners)

Accèssit: ‘Voluptuositat’, de Felipe Hernández (CP Ponent)

Premi especial dedicat a ‘Retrat’: ‘Passat i present’, de Juan Antonio B.R. (CP Lledoners)

Accèssit premi especial: ‘La sombra’, de David M.C. (CP Quatre Camins)

 

MODALITAT PINTURA
1r premi: ‘Cara sorgint’, d’El Koala, pseudònim (CP Ponent)

2n premi: ‘Manifestacions de la ciutat’, d’Antonio García (CP Ponent)

3r premi: ‘Recuadro’, de Jesús Salvado Fontsubirà (CP Ponent)

Accèssit: ‘Calle al desengaño’, de J. Luis Ruiz Pérez (CP Ponent)

Premi especial dedicat a ‘Retrat’: ‘Transparències’, d’Heider Felipe Gomes Gonçalves (CP Andorra)

 

MODALITAT ESCULTURA I INSTAL·LACIONS
1r premi: ‘Mil hojas’, de Julio Pombo Ríos (CP Ponent)

2n premi: ‘El ceramista’, de José Miguel Cerrillo Tomás (CP Mas Enric)

3r premi: ‘Bullishtime’, de Pablo Acuña Millán (CP Ponent)

Accèssit: ‘Música interior’, d’Enric C.C. (CP Brians 2)

Premi especial dedicat a ‘Retrat’: ‘Mala hierba nunca muere’, de Sergi C.P. (CP Andorra)

Accèssit Premi especial: ‘Grotescos’, de Vladislav Savciuc (CP Ponent)