El patrimoni i la seva conservació, eix de la jornada inaugural del curs 2021-22 de l’IEI, a càrrec del geògraf Ignasi Aldomà

07/10/2021
La xarrada ha donat pas a una taula rodona en què hi han intervingut Alberto Velasco, Meritxell Inaraja, Rafael López-Monné, Clara López i Eduard Trepat.

En la presentació de l’acte, el president de la Diputació i de l’IEI, Joan Talarn, ha destacat el necessari “compromís continuat de les administracions” per conservar i difondre el patrimoni.

 
El geògraf Ignasi Aldomà ha estat l’encarregat d’impartir la lliçó inaugural del curs 2021-22 de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que ha girat al voltant del tema del patrimoni i la seva conservació. L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’IEI i ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn. També hi han assistit la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull; el cinquè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Paco Cerdà; el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; i els diputats Elena Ferre, Jordi Verdú i Eloi Bergós.

En la presentació de l’acte, i al voltant del tema de la lliçó inaugural, Joan Talarn ha remarcat que “el patrimoni cultural i la memòria són un capital simbòlic valuós que ha de poder ser preservat també des de l’àmbit local, no només pel seu valor artístic sinó pel que suposa en termes d’identificació amb el territori i d’arrelament de les persones”, motiu pel qual ha dit que es fa imprescindible “el compromís continuat de les diferents administracions en la conservació i difusió d’un patrimoni cultural que, de no ser per aquest esforç públic, en bona part s’hauria perdut”.

‘Quin patrimoni volem?’ ha estat, doncs, l’eix d’aquesta jornada inaugural, que s’ha articulat en dos parts. A la primera, Ignasi Aldomà ha dissertat sobre la temàtica del patrimoni centrant-se en el títol ‘Situació actual, d’on partim?’. A continuació s’ha celebrat una taula rodona moderada pel també geògraf Eduard Trepat en què hi han intervingut l'historiador de l'art Alberto Velasco, l'arquitecta Meritxell Inaraja, el geògraf Rafael López-Monné i l'educadora patrimonial Clara López.

Qüestions com ara quins elements cal conservar i quins no, els motius, amb quins recursos s'ha de mantenir, o si la conservació sistemàtica del patrimoni hipoteca o no la inversió en futurs s’han posat sobre la taula en una jornada en què, a partir de la pregunta ‘Quin patrimoni volem?’, s’ha proposat reflexionar sobre el concepte de patrimoni, el seu valor i la seva utilitat, intentant defugir percepcions territorials, locals, o fins i tot personals.

L'acte s’ha desenvolupat amb entrada lliure i aforament limitat, i també s’ha pogut seguir via streaming pel canar culturaiei.cat.