El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs mostra un muntatge impactant amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi

21/04/2021
‘SCRAP DRAC’, el drac de la ferralla, presidirà fins al mes de juny l’edifici en una simbologia agosarada i interpretativa de la celebració del dia de llibre i la rosa.

 

Com gairebé cada any, l’Institut d’Estudis Ilerdencs celebrarà la diada de Sant Jordi, enguany amb un muntatge al Pati. Aquest muntatge se centra en la figura del drac, que n’acapara el protagonisme des d’una posició privilegiada. Lluny de la simbologia més amable, tant de la llegenda, com fins i tot de la bestiola, que s’acostuma a mostrar en aquestes dates, se li ha volgut donar un caràcter diferent, una mica més agosarat i interpretatiu.

La instal·lació, titulada SCRAP DRAC (drac de la ferralla), explica com el drac s’ha aïllat, fart de ser la víctima i el dolent de la història, en un hàbitat degradat: un munt de ferralla on el seu imperi de marginalitat queda a recer de sants i princeses.

La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, assegura que “la Diada de Sant Jordi ens ha de permetre no quedar-nos en el tòpic, sinó que podem utilitzar-la com a motor per a la reflexió de la societat que ens envolta, una societat que es mou actualment per impactes, i allò que precisament hem fet és crear un impacte visual en un edifici clàssic per ajudar a remoure consciències”.

Formalment, SCRAP DRAC és un muntatge amb tres cotxes de ferralla, sobre els quals hi ha el drac, una iguana en aquest cas. Unes lletres de neó ens recordaran que, almenys aquest cop, el drac és el bo de la història i regna sobre una pila d’elements de rebuig que, alhora, no deixen de ser icones d’una societat materialista. Unes imatges dins els cotxes ajudaran a bastir aquest discurs. Tot plegat, acompanyat d’una banda sonora de música electrònica.

Uns bancs també inspirats en aquesta estètica de materials de rebuig convidaran els visitants a seure i reflexionar sobre la decadència i la perdurabilitat, i fins i tot sobre el bé i el mal, a partir d’un muntatge que vol ser una invitació a la reflexió crítica, a partir d’uns pocs elements.

Està previst que aquest muntatge vagi molt més enllà de Sant Jordi, com s’entén que va el seu missatge, i per aquest motiu es podrà visitar fins al mes de juny.

SCRAP DRAC segueix la línia de muntatges anteriors que ja s’han fet al Pati, a través dels quals es vol, d’una banda, emetre un missatge de contemporaneïtat i, d’una altra, fer que aquest espai sigui un punt d’atracció, de visita, d’entrada i sortida i, per què no, de debat ciutadà. En aquest ocasió combinant la seva arquitectura gòtica amb un muntatge contemporani, en un diàleg que ben bé pot seguir els versos de J.V. Foix:  “M’exalta el nou, i m’enamora el vell”.