El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs esdevé un altaveu per a la glosa

28/06/2023
Els glosadors Ferriol Macip, Núria Casals i Pol Kvam, juntament amb el músic Marcel Marimon han intervingut en una jornada que ha permès apropar al públic aquest art de la cultura popular

El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha esdevingut aquest dimecres l’escenari d’una mostra de glosa en què hi han pres part els glosadors Ferriol Macip, Núria Casals i Pol Kvam, i el músic Marcel Marimon.

L’activitat, titulada Mostra de glosa al Pati de l’IEI, ha volgut posar en valor aquest art consistent en improvisar versos rimats sobre una melodia determinada. Jugant amb la paraula, la rima i la mètrica, els glosadors i glosadores fan ús de la poesia, l’enginy i l’habilitat per crear figures, escenes i missatges a l’instant. La Mostra de glosa ha permès apropar al públic aquesta part de la cultura popular amb l’acompanyament de tonades típiques del territori, com ara els garrotins, nyacres, corrandes o jotes.

La diada ha comptat amb la participació de tres glosadors. D’una banda, Ferriol Macip, barceloní de Sants, guanyador tres vegades del Combat d’Espolla i un dels glosadors més coneguts pel seu enginy i rapidesa a l’hora de glosar. De l’altra, Núria Casals, de Calldetenes, a l’Osona, triomfadora del Combat d’Espolla el 2019 i 2023, gran improvisadora i que, a més, és presidenta de l’Associació Cor de Carxofa i porta diferents projectes de glosa a escoles i instituts. I, finalment, Pol Kvam, de Sant Just Desvern, al Baix Llobregat, un dels glosadors més prolífics dels darrers anys, que destaca per la seva fermesa dalt de l’escenari i pel domini de la tècnica i del missatge.

L’acompanyament l’ha posat Marcel Marimon, barceloní de Gràcia, un músic amb gran domini de la guitarra i dels acompanyaments musicals que ha publicat diferents treballs i forma part del grup La Portàtil FM.