El Mercat de la Baronia d’Aitona s’omplirà d’activitats i propostes gastronòmiques i culturals per la Festa Major de Sant Gaietà

08/05/2024
Se celebrarà el diumenge 19 de maig i inclourà el mercat i la mostra d’oficis, música, degustacions i tasts de vins, visites, tallers, acròbates, saltimbanquis, representacions i la V Cursa Embarrocat

 

El Mercat de Cultura i Tradicions de la Baronia d’Aitona oferirà el diumenge 19 de maig tot un seguit de propostes i activitats culturals i gastronòmiques en el marc de la Festa Major de Sant Gaietà. S’espera que unes 2.000 persones passin per Aitona per gaudir del Mercat i totes les seves activitats

Així ho han explicat aquest dimecres els seus organitzadors durant la presentació del Mercat, celebrada a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol; un dels organitzadors de la Cursa Embarrocat, Robert Ibars; i del director de l'IEI, Andreu Vázquez. També hi han estat presents dos figurants vestits d’època i un altre dels organitzadors de la Cursa Embarrocat, Paul Iacob.

El director de l’IEI, que ha donat la benvinguda als presents, ha assegurat que el Mercat és una aposta molt interessant, on s’explicarà una part de la història d’Aitona. Vázquez també ha posat en valor la V Cursa Embarrocat, que “serveix tant per promocionar l’activitat física com el territori”, ha dit.

Una de les novetats del Mercat de la Baronia d’Aitona l’ha donat a conèixer la seva alcaldessa i vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, que serà l’elaboració de la moneda d’Aitona. Per això, hi haurà una parada de numismàtica. L’objectiu serà obtenir una col·lecció anual de monedes.

Com és habitual en aquest mercat barroc, els carrers d’Aitona s'ambientaran per adoptar l’aparença d’un tradicional mercat del segle XVII. L’activitat s’iniciarà a les 10 del matí amb el mercat i mostra d’oficis, que inclourà una actuació musical. A partir d’aquí, se succeiran al llarg de tot el dia altres propostes, com una degustació i tast de vins del Celler de Raimat a la parada de Fruiturisme (11.00 h); una visita guiada al nucli antic i l’inici de diferents tallers (11.30 h); actuacions d’acròbates i saltimbanquis a la plaça de la Creu (12.00 h); la representació de la llegenda de les llagostes a la capella de Sant Gaietà (17.00 h); dansa barroca pel Mercat (18.30 h); i l’actuació de Batukats de l’ala. A més, durant tot el dia hi haurà jocs infantils, arts i oficis, així com parades de productors de proximitat.

També tindrà lloc la Cursa Embarrocat, una prova atlètica organitzada pel Club Atletisme Aitona i que enguany arriba a la seva cinquena edició. L’inici i el final de les curses estaran ubicats dins del Mercat i els participants podran optar entre dues distàncies, de 5 i 10 quilòmetres, totes dos puntuables per a la Lliga Ponent, i també hi haurà l’opció de fer una caminada de 7 quilòmetres. Les inscripcions es poden fer al web www.iter5.cat.