El I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida se celebrarà el dies 25 i 26 de març al Pla d’Urgell amb la col·laboració de l’IEI

11/02/2022
L’esdeveniment, que havia de celebrar-se abans de la pandèmia, pretén generar un debat al voltant del patrimoni de la tàpia.

L’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, a Mollerussa, serà la seu principal d’un congrés que comptarà amb destacats ponents d'arreu de l'Estat.

 

L’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, ubicat a Mollerussa, acollirà el I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida, un esdeveniment que estava programat pel març del 2019 i que es va haver de suspendre arran de l’esclat de la pandèmia. El congrés se celebrarà els dies 25 i 26 de març.

La programació i ponències del congrés, supeditades al compliment de la normativa en matèria sanitària que sigui vigent en el moment de celebrar-se, es basaran en tres grans eixos: la tàpia com a patrimoni arquitectònic, la tàpia des del punt de vista socioeconòmic i quin futur tenen les construccions de tàpia.

El congrés comptarà amb la participació de destacats ponents en les seves dos jornades, com ara Fernando Vegas i Camilla Mileto, arquitectes de la Universitat Politècnica de València, Fermí Font i Pilar Díez, arquitectes, Albert Cuchí, director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, i Ferran Estrada, antropòleg de la Universitat de Barcelona,.

A més, els assistents podran conèixer de primera mà diferents experiències relacionades amb el món de la tàpia gràcies a les ponències dels arquitectes Bernat Ardèvol, Albert Puy i Àngels Castellarnau. També es realitzarà una visita tècnica a les instal·lacions del futur Ajuntament d’Ivars d’Urgell amb FetdeTerra, els quals ensenyaran criteris i metodologia per a la restauració i rehabilitació de la tàpia.

El I Congrés sobre la Tàpia vol posar de manifest la gran quantitat de comunicacions i estudis d’arreu que han analitzat aquest patrimoni. No obstant això, encara són pocs els que sorgeixen en un territori com la plana de Lleida, on són molt freqüents aquest tipus de construccions.

En definitiva, dos anys després, es reprèn la iniciativa de celebrar el Congrés, que se situa com a punt de partida per a la conservació patrimonial d’elements construïts amb tàpia a la plana de Lleida, però amb l’objectiu també de reivindicar una eina constructiva adaptada i integrada al territori i que pot esdevenir una peça clau en l’arquitectura del futur per les seves característiques i qualitats, que la fan summament sostenible; i ser reconeguda i estudiada per les seves múltiples vessants: arquitectònica, social, cultural, econòmica i mediambiental.

El Congrés de la Tàpia sorgeix arran de la col·laboració entre la secció de Patrimoni Agrari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i l’Associació Leader de Ponent; i la col·laboració de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, l’Ajuntament de Mollerussa i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

La justificació del congrés
L’arquitectura tradicional, talment com passa amb qualsevol producció de caràcter popular, és un patrimoni que forma part de la identitat dels grups humans. Té un component evocador que ens parla de la vida quotidiana dels nostres avantpassats, i és alhora un receptacle de valors que projectem cap al futur. Les construccions amb terra en són un exemple clar. Amb aquest material senzill i a l’abast de tothom es van aixecar habitatges i tota mena d’infraestructures que van permetre el desenvolupament col·lectiu de comunitats de tot arreu.

A les comarques de Lleida, com en altres territoris del país i en general de la Mediterrània, hi són freqüents les construccions de tàpia. Tanmateix, aquest sistema constructiu tradicional és força desconegut per la població en general i també per bona part dels professionals de la construcció actuals.

Ara, aquestes construccions i les tècniques que les fan possibles són un símbol d’identitat d’aquestes contrades i una oportunitat per a l’esdevenidor, tant pel que tenen d’actiu patrimonial com pel seu caràcter sostenible, paradigma sobre el que se sustenta el futur del planeta.




/uploads/6379/files/PROGRAMA TAPIA 2022_v2.pdf