El Dansàneu es presenta a l’IEI proposant una vintena d’espectacles singularitzats que posen en valor la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d’Àneu

07/06/2021
El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert obrirà la 30a edició del festival el 25 de juliol a Santa Maria d'Àneu amb un solo que reflexiona sobre el pes de la tradició en la creació artística.

El Dansàneu, que ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura 2021, convidarà artistes com Mishima o Maria del Mar Bonet i singularitza les seves propostes.

La memòria històrica, la recuperació patrimonial, el suport als projectes pirinencs i les propostes artístiques de qualitat, eixos de la programació de 2021.

 

La vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, acompanyada del president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, i de la directora de Dansàneu, Rut Martínez, han presentat aquest dilluns a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs la 30a edició del Dansàneu-Festival de Cultures del Pirineu, que tindrà lloc entre els dies 25 de juliol i 1 d’agost a les Valls d’Àneu. L’acte també ha comptat amb la presència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

En la seva intervenció, Estefania Rufach ha destacat que el Dansàneu es un dels esdeveniments culturals més atractius dels que es pot gaudir a les comarques de Lleida durant la temporada d’estiu, amb una projecció exterior i un cartell que suposen un èxit assegurat i un valor afegit per al territori.

En aquest sentit, la vicepresidenta de l’IEI ha remarcat que hi ha una implicació de tots els municipis i molta feina al darrere, motiu pel qual totes les iniciatives que, des de vessants totalment diferents, es duen a terme, serveixen per situar el nom del Pirineu i les comarques de Lleida en un lloc destacat de l’àmbit cultural.

Rut Martínez ha estat l’encarregada d’oferir els detalls del Dansàneu, que presentarà per a la seva 30a edició una vintena de propostes artístiques que mesclen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu entès des de vessants diversos: el patrimoni monumental i arquitectònic, principalment les esglésies de les Valls d'Àneu on tindran lloc alguns dels espectacles; el natural, present en diversos eixos de la programació i central en activitats com les excursions naturalistes, enguany nocturnes; i l'immaterial, protagonista en produccions especials com la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, ‘Els focs de Sant Joan’, inspirat en la festa de les falles d'Isil.

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu, entitat organitzadora del festival, fa un pas endavant en l'assumpció de reptes organitzatius programant durant vuit dies propostes de formats i disciplines molt diferents que aprofundeixen en el treball realitzat pel Dansàneu d'ençà de la seua refundació, l'any 2015, en l'actual Festival de Cultures del Pirineu. Aquests reptes són l'acompanyament als artistes i als projectes del territori, la voluntat de singularitzar les propostes artístiques que es presenten i/o es gesten a recer del Festival, la barreja disciplinar i estètica que, sense oblidar la tradició i l'arrel, dona espai a les arts i els llenguatges contemporanis i l'aprofundiment en aspectes com la recuperació de la memòria històrica i el respecte pel territori.

El Dansàneu, que acaba de ser reconegut amb un dels cinc Premis Nacionals de Cultura d'aquest 2021 pel plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), presenta per al seu 30 aniversari una imatge il·lustrada que signa l'artista Arnal Ballester que recrea els alats del centre espiritual de les Valls d'Àneu. És precisament davant de les pintures originals de Santa Maria, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que s'ha presentat aquest dilluns al migdia i amb tot detall la programació d'un festival que té en el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert el seu cap de cartell principal. Gelabert, que va posposar la seua participació en el festival l'any passat a causa de la pandèmia, oferirà un solo únic i reflexiu a Santa Maria el diumenge 25 de juliol a les 19 hores. Recuperarà, en aquest sentit, algunes de les seves coreografies de referència com són ‘Enyor’, una sardana de Ricard Lamote de Grignon; ‘Soliloquios’, la versió que Gelabert ha fet de l'Aurresku basc; un bolero cubà, ‘Lágrimas Negras’, i el ‘Fandango del Pare Antoni Soler’, un dels màxims representants de la música per a teclat de la península Ibèrica a finals del Barroc i principis del Classicisme.

Per acabar, el Dansàneu posa aquest mateix dilluns 7 de juny a la venda més de 1.500 entrades per als espectacles de pagament. Igualment es mantenen activitats gratuïtes al llarg dels vuit dies del festival. Tant les activitats de pagament com les gratuïtes requeriran d'un control previ d'accés i del seguiment estricte de les mesures sanitàries vigents en el moment de celebrar-se el festival.

PROGRAMACIÓ – NOMS PROPIS

Els eixos principals de la programació d'aquest 2021 seran els següents:

1.    Memòria històrica: el dilluns 26 de juliol, el Dansàneu recordarà a les 19 hores i en veu de l'actriu Sílvia Bel i del cantautor Roger Mas, els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d’abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d'homes (dels quals només se n'han trobat vuit). Les tropes franquistes van ocupar Isavarre només dos dies abans i en fer-ho van confinar veïns d'Isavarre, Borén i Àrreu a la capella del Roser. L’endemà els van conduir cap a la borda d’Espà, on els van fer cavar una fossa en la qual van ser enterrats després d'afusellar-los. El mateix dia 26 a les 23 hores, i a la plaça Major d'Isavarre, tindrà lloc el monòleg teatre ‘Poldo’, de l'escriptor Jaume Cabré, un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d'Àneu interpretat per l'actor lleidatà Ivan Caelles. Aquestes activitats s'han programat en col·laboració amb la Direcció General de Memòria Democràctica i Memorial Democràtic i també cristal·litzaran amb l'edició d'un llibre sobre el fets que es presentarà en el marc del recital de Sílvia Bel i Roger Mas.

2.    Suport a projectes pirinencs: el Dansàneu continua explicitant el seu compromís de programació i suport a la producció del projecte Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d'arrel que compta amb els músics de l'Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés. Rufaca actuarà en aquest sentit el diumenge 1 d'agost a les 12 hores en un espai magnífic: el Castell de València d'Àneu i presentarà per a l'ocasió una col·laboració especial amb el ballarí Magí Serra. Igualment el festival donarà suport al projecte ‘L'arbre humà’ de l'acordionista de la Ribera de Cardós Roser Gabriel. Gabriel, que ha finalitzat el seu màster de músiques del món a Finlàndia i prepara la gravació del seu primer àlbum, actuarà en un dels espais que s'incorporen enguany al festival, el Prat de Rinau, a Esterri d'Àneu. Serà el divendres 30 de juliol, a les 19 hores.

3.    Recuperació patrimonial: el Festival de Cultures del Pirineu dona enguany suport a iniciatives com les de l'editorial gironina FICTA que recupera el ballet inèdit ‘Els focs de Sant Joan’ de Robert Gerhard, un ballet que va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la Guerra Civil va impedir que mai s'estrenés com a ballet. Una proposta escènica inspirada en les festes del foc dels Pirineus, concretament en les d'Isil, i que es basa, musicalment, en melodies tradicionals vinculades a les festes del foc. En aquest sentit, l'editorial gironina ha descobert la versió original i inèdita d'aquest ballet per a piano a Cambridge, on va morir Gerhard exiliat l'any 1970. La companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba en seran els intèrprets. La proposta es podrà veure a Santa Maria d'Àneu el dijous 29 de juliol a les 19 hores.

4.    Propostes singularitzades: a la invitació realitzada al ballarí Cesc Gelabert, el Dansàneu proposa sumar-hi noms rellevants de l'escena actual. Entre ells, destaquen les actuacions que han estat singularitzades per a l'ocasió, com és el cas de l'actuació de  Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, que sumaran la col·laboració de la dansa contemporània de Núria Guiu (dimarts 27 de juliol a les 23 hores a Santa Maria d'Àneu) o del grup liderat per David Carabén, Mishima, que mesclarà la seua proposta amb la dansa de Laia Santanach (dissabte 31 de juliol a les 23 hores al recinte firal d'Esterri d'Àneu). Aquesta proposta suma al cicle de Trobades (im)possibles iniciat l'any passat pel Dansàneu amb la invitació al Petit de Cal Eril i la ballarina Montse Selma. De manera prèvia a la seua col·laboració, la companyia de Laia Santanach presentarà la proposta ‘Tradere’, una coproducció del Dansàneu en col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de les Flors i el Ballet National de Marseille. També resultarà una mescla inèdita la fusió disciplinar de la cantant i multi instrumentista Carola Ortiz, que acaba de presentar amb una molt bona rebuda el seu disc Pecata Beata, amb els companys del projecte Nilak, que mesclen teatre, dansa i circ i que, juntament amb el trio musical de Carola Ortiz (veu, guitarra i contrabaix), compartiran una producció ad hoc que celebrarà els 30 anys de Dansàneu.

5.    Qualitat artística i propostes festives: el Dansàneu és també –i molt principalment– festa, i és per això que Joan Garriga hi presentarà en concert el seu últim disc, ‘El ball i el plany’. Serà el divendres 30 d'agost a les 23 hores al recinte firal d'Esterri d'Àneu. El fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú és una figura clau per entendre l’evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya. Gravat entre 2019 i 2020 i mesclat en ple confinament, ‘El ball i el plany’ és un viatge apassionant per tots els mons que caben a l’acordió de Joan Garriga: el Mediterrani de l’havanera i el raï, el Carib llatí, la Jamaica del reggae i el dub i evidentment, el nord de Mèxic que inspira la seua nova formació, el Mariatxi Galàctic.

6.    Commemoracions: el Festival de les Valls d'Àneu és un marc imprescindible per a reconèixer figures clau de la cultura d'arrel. És per aquest motiu que, en col·laboració amb el Departament de Cultura, el Dansàneu acollirà diverses activitats vinculades a les commemoracions de l'Any Joan Tomàs (125è aniversari del seu naixement), l'Any Manuel Cubeles (100 anys del seu naixement) i el ja esmentat Any Robert Gerhard (20-21, enguany s'escau el 125è aniversari del seu naixement).

En relació al Mestre Joan Tomàs, destaca l'exposició commemorativa comissariada per Liliana Tomàs i que es podrà veure als baixos de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu; el concert amb cançons del seu repertori interpretades per Artur Blasco, Marien de Casimiro i Arnau Obiols programat a l'església de Sant Joan a Isil (dimarts 27 de juliol a les 19 hores) o l'actuació de Corrandes són Corrandes amb Jaume Arnella al jardí de l'hostal Vall d'Àneu el dissabte 31 de juliol a les 12 hores.

L'homenatge a Manuel Cubeles es concreta en la invitació a l'Esbart Marboleny de les Preses, estret col·laborador de Cubeles, que presentarà l'espectacle ‘La difícil senzillesa’ amb la direcció escènica de Montse Colomer i Iban Beltran (dimecres 28 de juliol a les 19 hores al recinte firal d'Esterri d'Àneu), així com la conferència ballada ‘Érase una vez...’ amb Maria Pagès i membres de l'Esbart Marboleny el dijous 29 de juliol a les 12 hores a Esterri d'Àneu.

Igualment el festival també sumarà esforços amb el programa ‘Música i exili’ i recordarà la figura de l'activista i cantautora Teresa Rebull amb una nit temàtica que inclourà l'emissió del documental ‘Ànima desterrada’, de Susanna Barranco (una coproducció amb TV3), i l'actuació en record de Rebull a càrrec de la cantant Laura Simó i el pianista Joan Díaz.

Altres propostes rellevants de la programació d'aquest 2021 són la tarda temàtica sobre ‘Dones al marge’, que inclou la presentació del llibre homònim d'Ivet Eroles al CEDPIR · Centre de Documentació dels Pirineus, a Son, i l'espectacle sobre Marguerite Porete a càrrec de Bubulina Teatre a l'església dels Sants Just i Pastor; la doble excursió naturalista sobre la mitologia dels Pirineus i el pas del temps en el cel d’Hug Roger III en col·laboració amb Obaga Natura (el diumenge 25 i el dilluns 26 de juliol, amb sortida des de València d'Àneu a les 21.45 hores) o la proposta ‘Brots transhumants’ que protagonitzen el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i l'artista visual Pepe Camps. ‘Brots’ és un projecte impulsat per la Fira Mediterrània i que en el cas del Dansàneu es concretarà en quatre dies de caminada artística per tal de viure de primera ma? diferents expressions i maneres de fer de la gent que habita i viu al Pallars. Durant el recorregut interaccionaran amb diverses persones i ampliaran la mirada que tenim del bosc, del camp i del territori que xafem. ‘Brots transhumants’ també és un documental realitzat en directe del qual se’n compartirà un primer tast el diumenge 1 d’agost a manera de tancament del Dansàneu 2021. La ruta prevista portarà Serra, Obiols i Camps des de Llavorsí a Farrera (dimecres 28 de juliol), Ainet de Besant (dijous 29 de juliol), Estaron (divendres 30 de juliol) i, finalment, Esterri d’Àneu (dissabte 31 de juliol).

Igualment important per al Dansàneu és continuar ampliant la xarxa de col·laboradors i festivals amics. En aquest sentit, a banda de les col·laboracions amb Fira Mediterrània i els festivals Ésdansa i Barnasants, destaca aquest 2021 una primera col·laboració amb FiraTàrrega que s'emmarca dins el projecte ‘Circuit Nòmada’ i que portarà l'espectacle ‘De una en una: versos sobre un tejado errante’, de la companyia Métrica Bárbara, a la plaça Major de Borén el dijous 29 de juliol a les 23 hores. De manera prèvia, a les 22 hores, el Dansàneu recuperarà la celebració al mateix espai (que s'incorpora enguany al festival) del Tastàneu, a manera de suport als productors locals i que l'any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia.

Més informació al web oficial del festival: https://www.dansaneu.cat.