El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials explora els orígens de la seva professió en l’exposició de l’IEI ‘140 anys d’impremta a la Diputació de Lleida’

01/10/2022
Ha organitzat una visita guiada a una mostra que recorda com la impremta es va crear lligada a la Casa de la Misericòrdia per tal d'ensenyar un ofici i fer inserció laboral

Dionís Gutiérrez, comissari de l'exposició, ha estat al capdavant d'una activitat que s'ha emmarcat en el Dia Internacional de l'Educació SocialEl Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha celebrat aquest dissabte una visita guiada a l'exposició 'A tota màquina-140 anys d'impremta a la Diputació de Lleida' que commemora la creació de la Impremta Provincial i que es pot veure fins al 9 d'octubre a l'Espai iX de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. La visita s'ha emmarcat dins els actes de celebració a la demarcació de Lleida del Dia Internacional de l'Educació Social i ha comptat amb la presència del diputat Jaume Rutllant.

L'activitat era gratuïta i oberta a tots els públics, i ha anat a càrrec de Dionís Gutiérrez, comissari de la mostra i ex treballador de la impremta de la Diputació de Lleida. Una impremta que es va crear lligada a la Casa de Misericòrdia, un dels precedents de l'actual sistema de protecció de la infància i l'adolescència, per tal d'ensenyar un ofici, fer inserció laboral i imprimir la documentació de l'ens provincial. Dionís Gutiérrez ho va viure en primera persona i vetlla per mantenir la memòria històrica d'aquestes institucions. En aquest sentit, cal destacar que la mostra permet conèixer un dels orígens de la professió de l'educació social i reflexionar sobre el repte de la inserció sociolaboral de joves tutelats i ex tutelats.

L'exposició ofereix l'oportunitat de veure, a més de dates concretes i alguna fotografia retrospectiva, una màquina rotoplana tipogràfica fabricada el 1923 recuperada de la desapareguda Impremta Mariana, la qual va cedir tot el seu material tipogràfic a la Diputació de Lleida, així com l'original del Butlletí Oficial de la Província que va donar peu a la posada en marxa de la Impremta, el llibre d'actes de la Diputació Provincial on es prenen els acords per la seva creació i unes caixes tipogràfiques, entre d'altres peces i elements.