El cicle ‘Música sota les estrelles’ del Parc Astronòmic del Montsec amplia el nombre de concerts en la seva 12a edició

07/06/2022
L’esdeveniment, que s’ha presentat aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, es desenvoluparà en un espai únic i insòlit: el planetari l’Ull del Montsec

Davant l’èxit d’assistència de l’any passat, quan es van exhaurir les entrades tots els dies, el Parc amplia de quatre a cinc el nombre de concerts

Els espectacles es faran un cop al mes i combinen les actuacions d’artistes catalans amb una visita a l’Astronòmic amb observació del cel

 

El Parc Astronòmic del Montsec acollirà, de juliol a desembre, un nou cicle de concerts ‘Música Sota les Estrelles’, una activitat que combina espectacles musicals d’artistes catalans amb una visita a l’Astronòmic amb observació del cel. El cicle s’ha presentat aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’acte ha comptat amb la participació del secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín; del director del Parc Astronòmic, Salvador J. Ribas; i del director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy. També hi han assistit, entre d’altres, Mireia Burgués, alcaldessa d’Àger; Dolors Tella, directora dels Serveis Territorials a Lleida; i Ramon Tomàs, adjunt a direcció de FGC Turisme (Ferrocarrils de la Generalitat).

La benvinguda a l’acte i a la casa de la cultura, ha anat a càrrec de Joan Josep Ardanuy i ha destacat que “aquesta és una proposta que aglutina ciència i cultura, la qual s’ha de posar de relleu”. Ardanuy ha fet aquesta afirmació recordant que els gegants de l’IEI, la ‘Cabramusa’ i l’‘Asepí’, representen justament això, la cultura i la ciència. Ardanuy ha expressat també la satisfacció que suposarà per als assistents “tenir l’oïda posada al terra i els ulls, al cel”.

 

Gavín ha destacat que el Cicle “és una oportunitat per tenir artistes de primer nivell en una població de 600 habitants com Àger, per tant, contribueix a la democratització de la cultura fora de les grans poblacions”. El secretari de Territori i Mobilitat també ha posat en valor la tasca de Ferrocarrils al capdavant del Parc Astronòmic, “una gestió que contribueix a mantenir el posicionament internacional de l’Astronòmic com un referent de primer ordre en divulgació científica i protecció del cel nocturn”.

Per la seva part, Ribas ha apuntat que el cicle és una cita “molt ben valorada i amb molt bona acceptació entre el públic”, ja que permet sumar a l’experiència científica de la visita al Parc “un component cultural molt interessant i a més en un entorn, el Planetari, molt poc habitual. Els espectadors poden escoltar la música en el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya”.

La principal novetat de l’edició d’enguany, la 12a, és que s’amplia el nombre de concerts de quatre a cinc. Cal tenir en compte, en aquest sentit, que la passada edició el cicle va aplegar més de 400 espectadors i va esgotar les entrades els quatre dies de concert.

Els concerts del cicle ‘Música Sota les Estrelles’ es faran un cop al mes en un espai únic i insòlit: l’Ull del Montsec, un planetari digital amb una cúpula de 12 de metres de diàmetre i una paret frontal que s’obren completament i que permeten gaudir de la música sota les estrelles. Els artistes i grups que participaran en l’edició d’enguany seran:

•      Dissabte 2 de juliol: concert de Falsterbo | 22 h i 23 h

•      Dissabte 3 de setembre: concert de Hoven | 22 h i 23 h

•      Dissabte 1 d’octubre: concert d’Aina Torres i Jordi Montañez | 22 h i 23 h

•      Dissabte 23 d’octubre: concert de Mazoni | 22 h i 23 h

•      Dissabte 3 de desembre: concert de Ramon Quadrada ‘Quadraphonics’ Jazz Quintet | 20 h i 21 h

A més, Hoven ha participat avui a la presentació del cicle, oferint un tast musical del que serà la seva actuació del 3 de setembre. Els concerts tenen una durada de 45 minuts i van seguits de l’observació del cel al Parc de Telescopis. Cada artista o grup ofereix dues sessions el mateix vespre. Les entrades per a cada concert ja estan disponibles al web parcastronomic.cat.

Organitzat pel Parc Astronòmic del Montsec en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el cicle és un dels plats forts de la programació del Parc i un dels principals atractius que ofereix aquest espai a les persones visitants, juntament amb les propostes diürnes i nocturnes en plena natura pels aficionats a l’astronomia.