El cicle Ciència a l’IEI oferirà tres sessions dedicades al tema ‘IA. Serem els robots o els amos dels robots?’

05/03/2024
El cicle Ciència a l’IEI oferirà tres sessions dedicades al tema ‘IA. Serem els robots o els amos dels robots?’

Ramon Béjar, Xavier Domingo i Marc Borràs seran els ponents de les jornades, que se celebraran els dies 13 de març i 2 i 9 d’abril

El cicle Ciència a l’IEI centrarà la seva edició corresponent a la primavera del 2024 en el tema ‘IA. Serem els robots o els amos dels robots?’, que es desenvoluparà en tres sessions i tindrà com a ponents Ramon Béjar, Xavier Domingo i Marc Borràs.

Organitzat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de la casa, Ciència a l’IEI s’articula en dos cicles anuals de conferències amb la finalitat de donar a conèixer entre la societat diferents camps de les disciplines científiques i tecnològiques de la mà d’investigadors i especialistes de relleu.

En aquesta edició de la primavera del 2024, el cicle es posarà en marxa el 13 de març amb la sessió titulada ‘IA d’Alan Turing en el XatGPT’, a càrrec de Ramon Béjar, que ha ofert un repàs general als inicis de la intel·ligència artificial fins arribar al xatGPT. Béjar és doctor en Enginyeria Informàtica i la seva recerca s'ha focalitzat principalment en l'ús de mètodes basats en lògica per resoldre problemes d'IA. Les seves darreres investigacions s'han centrat en algorismes i models per argumentació automatitzada, amb la seva aplicació en l'anàlisi de discussions a les xarxes socials. També està treballant en mètodes d'aprenentatge automàtic juntament amb els seus companys del Grup de Recerca en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA) de la UdL.

La segona sessió s’ha programat pel 2 d’abril i tindrà com a ponent Xavier Domingo, que parlarà sobre ‘Intel·ligència artificial al sector productiu: oportunitats, exemples i una mirada cap al futur’. Domingo és director de la unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada del Centre Tecnològic Eurecat. És col·laborador d'ESADE, i professor associat en el Departament d’Enginyeria Informàtica i Disseny Digital (DEIDD) de la Universitat de Lleida (UdL). Ha participat en múltiples projectes de recerca europeus (Horizon Europe, H2020, FP7,...) relacionats amb tecnologies digitals i de la Intel·ligència Artificial, així com en altres projectes d'abast nacional o regional, o de transferència tecnològica per al sector privat.

Tancarà el cicle, el dia 9 de març, Marc Borràs amb la xarrada ‘Però, què és l’IA? Els diferents tipus d’IA vistes des de les matemàtiques’. Borràs parlarà sobre els diferents tipus d’IA existents, precisant en què es diferencien, oferirà una explicació de tots els algoritmes des d'un punt de vista matemàtic i també un exemple d’aplicació de tot en la seva empresa, Valerdat.

Les tres xarrades que formen el cicle Ciència a l’IEI se celebraran a les 18.00 hores a l’Aula Magna de l’IEI, tot i que també es podran seguir via streaming pel canal ieicultura.cat.