El cicle Ciència a l’IEI es posa en marxa amb una xarrada del professor Julià Cufí sobre la utilitat de les matemàtiques

02/03/2022
La Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies organitza un cicle que oferirà quatre sessions més al llarg d’aquest mes de març

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha obert aquest dimecres Ciència a l’IEI 2022, un cicle de xarrades organitzat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de la casa que té com a objectiu divulgar les darreres actualitzacions científiques de la mà d’investigadors i especialistes de relleu. La benvinguda ha anat a càrrec del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, que ha donat pas a la conferència ‘Són útils les matemàtiques?’, a càrrec del professor Julià Cufí.

Cal remarcar que la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l’IEI organitza dos cicles anuals de conferències sota el títol Ciència a l'IEI amb la finalitat de donar a conèixer entre la societat diferents camps de les disciplines científiques i tecnològiques entre la societat.

En aquesta ocasió, el cicle es compon de cinc jornades que se celebraran al llarg de tot el mes de març a l’Aula Magna de l’IEI, però que també es poden seguir via streaming pel canal culturaiei.cat. Totes les sessions –tret de la d’avui, que s’ha fet en dimecres– tindran lloc en dimarts a les 18.00 hores.

Així, la segona xarrada del cicle arribarà dimarts vinent, 8 de març, amb Ignasi Ribas, que parlarà sobre ‘Exoplanetes: a la recerca d’una altra Terra’. La tercera cita serà el dimarts 15 amb Fèlix Ritor i ‘Premi Nobel de Física 2021 a la complexitat: del canvi climàtic al descobriment d’una nova organització de la matèria’.

El dimarts 22 serà el torn per a Manel Esteller amb ‘Epigenètica a la salut i a la malaltia’. El cicle acabarà el dimarts 29 amb ‘Recerca en eficiència energètica de l’edificació. Les parets es mouen!’, a càrrec d’Álvaro de Gracia.

El protagonista de la sessió d’avui ha estat el professor Julià Cufí. Va ingressar a la Facultat de Ciències de la UAB l'any 1969 i fou nomenat Professor Agregat l'any 1975 i Professor Catedràtic d'Universitat de l'àrea d'Anàlisi Matemàtica l'any 1977, càrrec que va ocupar fins a la seva jubilació l'any 2015, passant aleshores a la condició de Catedràtic Emèrit. Actualment és professor honorari del Departament de Matemàtiques.

La seva recerca s'ha centrat en el camp de l'anàlisi complexa, l'anàlisi real i la geometria de conjunts convexos. Ha dirigit quatre tesis doctorals (dues d'elles en col·laboració amb el professor Joaquim Bruna) i és autor juntament amb el mateix Bruna del llibre 'Complex Analysis' (editat per l'EMS l'any 2013).

Ha sigut degà de la Facultat de Ciències (1981-1983), director del Departament de Matemàtiques (1992-1994) i vicerector de la UAB (1986-1990 i 1994-1998). Fou president de la Secció de Matemàtiques de la Societat Catalana de Ciències i editor del Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques.