Construccions identitàries’ mostra l’evolució de les persones transgènere a l’Espai IX de l’IEI

30/10/2020

La fotògrafa i activista Mar C. Llop és al capdavant d’un projecte fotogràfic iniciat al 2013 i que retrata els canvis en el cos i en la ment de les persones que no es reconeixen en el gènere adjudicat

L’exposició, que es podrà veure fins al 13 de desembre, ha rebut avui la visita del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; de la vicepresidenta Estefania Rufach; de la diputada d’Igualtat, Helena Martínez, i del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy

L’Espai IX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’avui i fins al diumenge 13 de desembre l’exposició ‘Construccions identitàries’, un projecte fotogràfic que té al capdavant l’artista i activista Mar C. Llop. La mostra ha rebut avui la visita del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta Estefania Rufach; per la diputada d’Igualtat, Helena Martínez, i pel director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

L’exposició té al darrere un llarg recorregut, no només pel fet que ha viatjat per tot Catalunya, sinó perquè té el seu origen en ‘Construccions identitàries. Work in progress’, un projecte que l’artista es troba desenvolupant des de l’any 2013 amb molta repercussió mediàtica i que gira al voltant de les diversitats de gènere.

Així, l’exposició plasma a través d’imatges i textos els sentiments, el camí, les realitats, els pensaments, els debats… de les persones transgènere des que naixen condicionades per l’aparell reproductor i per la dicotomia física i se’ls adjudica un gènere: home o dona. La Mar C. Llop vol expressar amb les seves creacions l’evolució d’aquells cossos que no es reconeixen en el gènere adjudicat, així com el trànsit i els canvis que experimenten en el procés i la construcció i expressió d’un cos en el qual cadascú se senti còmode.

Mar C. Llop (Barcelona, 1967) és una fotògrafa i activista de l’associació de persones trans*Generem! Va estudiar fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i realització de vídeo al Centre de la Imatge. L’any 1996 va muntar el seu primer estudi, i des d’aleshores treballa en el món editorial i publicitari, i és especialista en interiorisme, arquitectura, moda i retrat.

Des del 2013 es troba desenvolupant el projecte ‘Construccions identitàries. Work in progress’ sobre les diversitats de gènere i que, a l’octubre del 2014, es va exposar al Centre de Fotografia i Mitjans Documentals de Barcelona, el 2015, al Centre Cultural la Farinera del Clot i l'Ajuntament de Tarragona i, el 2016, a la Universitat de Lleida, entre altres llocs. A més, també treballa en el projecte ‘Construccions identitàries. Famílies’, juntament amb Andrea Basave i amb el suport de l’associació de famílies de menors transsexuals Chrysallis. L’exposició que visita Lleida aquests dies compta amb el suport de l’Associació Trans*Generem!, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, a més de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.