Cinc conferències amb especialistes de primera línia al cicle Ciència a l’IEI 2021

04/11/2021
Carlos Moreno i Esther Márquez han obert les sessions amb una xarrada sobre la taula periòdica

Les quatre jornades restants es faran en quatre dijous consecutius fins al 2 de desembre i es podran seguir pel canal d’streaming de l’IEI

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha encetat aquest dijous Ciència a l’IEI 2021, un cicle de xarrades organitzat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l’IEI i que té com a objectiu donar a conèixer les darreres actualitzacions científiques de mans d’investigadors i especialistes que hi treballen a primera fila.

La benvinguda ha anat a càrrec del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, que s’ha congratulat pel fet que el d’avui hagi estat el primer acte que se celebra a l’Aula Magna amb aforament complet, amb la qual cosa ens situem cada cop més a prop de l’enyorada normalitat.

Antonio López, membre de la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l’IEI, ha presentat la jornada. Des d’aquesta secció s'organitzen dos cicles anuals de conferències sota el títol Ciència a l'IEI amb la finalitat de divulgar diferents camps de les disciplines científiques i tecnològiques entre la societat. Els i les ponents són figures de màxima rellevància en els diferents camps d'investigació i ens apropen a les darreres troballes científiques de cada temàtica.

L’actual cicle s’ha articulat en cinc jornades que se celebraran a l’Aula Magna de l’IEI en cinc dijous consecutius. Els encarregats d’obrir les conferències han estat avui Carlos Moreno Borrallo i Esther Márquez Fernández amb la xarrada ‘Tabla periòdica. Historias que nunca te contaron de sus elementos’. Carlos Moreno (Agora International School Andorra) és llicenciat en Química per la Universitat de València; professor de física, química i matemàtiques i cap del Departament de Ciències del Col·legi del Pirineu i Agora International School Andorra, a més de professor de la Universitat d'Andorra. Per part seva, Esther Márquez (Grup Pasteur Andorra) és llicenciada en Farmàcia per la Universitat de València, on ha estat professora i cap de l'àrea de biologia. Actualment és farmacèutica titular del Grup Pasteur a Andorra.

La segona sessió del cicle arribarà dijous vinent, dia 11, de la mà de Mar Mezcua Pallerola, que parlarà sobre ‘Forats negres supermassius: els motors més potents de l’Univers’. El dia 18 serà el torn per a Júlia Borràs Sol, que parlarà sobre ‘Manipulació robòtica en entorns humans. La penúltima entrega del cicle arribarà el dia 25 amb ‘En busca del origen de la vida’, a càrrec de Carlos Briones Llorente, mentre que el tancament es produirà el 2 de desembre amb Francisco A. González Redondo i la conferència ‘Leonardo da Vinci: un genio entre la Edad Media y la Modernidad’.

Totes les conferències començaran a les 18.00 hores i es podrà seguir de forma presencial a l’Aula Magna amb entrada gratuïta i aforament limitat, tot i que també es podran seguir pel canal d’streaming de l’IEI (culturaiei.cat).