Cartell de luxe al 16è festival Esbaiola’t, que arriba del 13 al 16 juliol amb set companyies internacionals i farcit d’estrenes

04/07/2023
Quatre espectacles internacionals viuran la seua posada de llarg al certamen de les Valls d’Àneu, que s’ha presentat aquest matí a l’Institut d’Estudis Ilerdencs

La Baldufa hi estrenarà ‘Amal’, el nou espectacle de teatre amb tècniques de circ, on han dirigit al Duo Laiaiona

El festival Esbaiola’t mantindrà una programació de qualitat i molt diversa en la seva 16a edició, que serà la més internacional, amb la presència de set companyies foranes, de les quals quatre seran de França i les altres tres d’Irlanda, Bèlgica i Israel. El certamen se celebrarà a les Valls d’Àneu del 13 al 16 de juliol.

L’Esbaiola’t s’ha presentat aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte en què hi han participat Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, Pere Ticó, alcalde d’Esterri d’Àneu, i Emiliano Pardo i Carles Pijuan, directors artístics de la Companyia de Comediants La Baldufa i directors artístics i programadors del festival.

La presentació de la 16a edició de l’Esbaiola’t ha servit per acomiadar a la Companyia de Comediants La Baldufa, que ha comunicat que no continuarà al capdavant de la programació de l’Esbaiola’t en les pròximes edicions.

Entrant més en detall en la programació, l’Esbaiola’t 2023 oferirà quatre estrenes internacionals. Així, per primer cop es podran veure ‘Gaïa 2.0’, un espectacle de dansa hip hop de la companyia francesa Bakhus; les acrobàcies del també francesos Toi d’Abord amb ‘La Peur au Ventre’; i els titelles dels belgues Tof Theatre amb ‘Why not!’.

La quarta estrena vindrà de la mà de La Baldufa amb la posada de llarg del nou espectacle de circ ‘Amal’, coproduït per FiraTàrrega i on els tres membres de La Baldufa han passat al paper de direcció, i en el que, juntament amb les artistes de circ Ona Vives i Laia Gómez (duo Laiaiona), han donat forma a un espectacle de teatre amb tècniques de circ per a tots els públics.

També hi haurà dos estrenes més a nivell de Catalunya. Es tracta, d’una banda, del nou espectacle de la companyia francesa Daromai, titulat ‘Façade’, i de l’altra, de ‘Caillasse’, un muntatge de teatre físic a càrrec dels francesos Le Guichet.

L’elenc de companyies foranes, que atorguen una gran qualitat al cartell d’aquesta edició, el completen els irlandesos Hands Down Circus amb el circ de ‘Tape that!’, coproduïda amb FiraTàrrega, i els israelians Kulu Orr amb el muntatge de música i circ ‘Control Freak’.

En total, al festival de les Valls d’Àneu s’hi podran veure en escena una vintena de companyies, entre les quals hi figuren els catalans Farrés Brothers, que, tot just després d’estrenar al Grec, mostraran el resultat de la residència de creació que van fer al maig de la mà de l’Esbaiola’t i de FiraTàrrega, i de la qual n’ha sorgit l’obra teatral ‘HoHiHu, l’horrible història de la humanitat’.

Entre el ventall de propostes també hi ha dos obres de circ: ‘Els viatges de Bowa’, dels madrilenys La Gata Japonesa, i ‘Poi’, de la companyia mallorquina D’es Tro. Els logronyesos El Patio Teatro, per la seva banda, oferiran la creació ‘A Mano’, de teatre d’objectes. El festival també comptarà amb l’espectacle inclusiu ‘Històries de paper’, de la Fundació Alosa.

La Baldufa també oferirà un passi de l’obra ’ImPERFECT’, la seva primera creació de dansa de la mà de Sol Picó, guardonada com a millor espectacle de gran format a FETEN 2023.

L’Esbaiola’t és un festival d’arts escèniques al carrer i per a tots els públics. Ofereix quatre dies de programació intensa i molt variada de circ, titelles, dansa, jocs, tallers, música i teatre. La idea del festival és oferir cultura de qualitat per als infants i per a les famílies en general. Per aquest motiu, tant els espectacles com les activitats complementàries tenen força qualitat artística, a més no són productes gaire habituals als circuits i a les programacions a les comarques de l’Alt Pirineu.

Podeu trobar més informació i consultar la programació a: https://festivalesbaiolat.cat.