Capgrossos, bastons i dansa tradicional popular centren la segona jornada de la Festa Major de l’IEI

14/07/2025
Hi han participat els Bastoners de Lleida i de Mollerussa, els Capgrossos de Lleida i tres dels esbarts de les comarques de Ponent: Sícoris, Arrels de Lleida i Albada de Tàrrega


El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i els seus voltants han acollit aquest dilluns una jornada dedicada a tres dels elements més representatius de la cultura catalana: els bastoners, els capgrossos i la dansa tradicional popular. L’activitat s’emmarca en la Festa Major de l’IEI 2025, que se celebra del 13 al 19 de juliol.

En aquesta jornada hi han participat els Bastoners de Lleida i de Mollerussa, els Capgrossos de Lleida i tres dels esbarts de les comarques de Ponent: Sícoris, Arrels de Lleida i Albada de Tàrrega. Tots ells han ofert una actuació conjunta que ha volgut posar en valor la vitalitat de la tradició popular a través del moviment i la celebració compartida. I és que els bastons i els capgrossos són expressions de la riquesa festiva del territori, mentre que els esbarts connecten amb les arrels de la dansa catalana i transmeten tradició i alegria a través del gest, el ritme i el cos en moviment.

La Festa Major de l’IEI continuarà aquest dimarts amb una jornada dedicada al foc i que oferirà dues activitats: al matí (10.30 h), un taller de fanalets a càrrec del mestre fanaler de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Carles Domènech, i a la tarda (20.30 h), una exhibició de bestiari i diables en què prendran part el Cremablat de la Colla de Diables Lo Peirot de Tremp, els Diables de Lleida, els Diables Balaguer i Figa Foc d’Alguaire.

Cal remarcar que la cultura popular i tradicional són les protagonistes de la Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs 2025, que ofereix una programació diversa que combina tradició i innovació, amb l’objectiu d’apropar-la a la ciutadania i de refermar el compromís de l’IEI amb la preservació i la promoció del patrimoni cultural lleidatà.

Una Festa Major que se celebrarà fins dissabte i que ha mirat d’integrar la diversitat de manifestacions de tradicions arrelades al territori, com els castellers, els bastoners, els diables, els gegants o les sardanes. Hi participen una vintena d’entitats culturals de la demarcació, conscients que es tracta d’una mostra representativa de la cultura popular de Lleida, atesa l’enorme riquesa i varietat del nostre teixit cultural, una diversitat que és, precisament, un dels grans valors de la nostra cultura.

Podeu consultar tota la programació de la Festa Major de l’IEI a: https://www.iei.cat/ca/administracio/fpiei/blog/festa-major-de-liei/55015.html