Andreu Vàzquez expressa el compromís amb l’Embarrat i lloa que posi l’accent, com l’IEI, en “el poder de la cultura”

24/05/2024
El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha participat en l’acte inaugural d’un festival que se celebrarà al llarg de tot el cap de setmana al Museu Trepat de Tàrrega

 

El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez, ha participat aquest divendres a la primera jornada de l’Embarrat, on ha destacat el compromís de l’IEI amb un projecte que, com l’entitat que ell dirigeix, posa l’accent en “el poder de la cultura”. El festival, que enguany arriba a la seva desena edició, se celebra fins diumenge al Museu Trepat de Tàrrega.

Vàzquez ha pogut gaudir del recorregut inaugural i, posteriorment, ha intervingut en la inauguració oficial. Durant el seu parlament, el director de l’IEI s’ha referit a l’eix central d’aquesta edició de l’Embarrat, ‘El poder de la cultura’, un eix que comparteix plenament l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que és “la casa de la cultura de Ponent”.

Vàzquez també ha agraït la tasca dels organitzadors (l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Trepat i la Regidoria de Cultura) i els ha felicitat pels deu anys de trajectòria, a la vegada que ha expressat el suport de l’IEI al festival mitjançant el premi IEI-Embarrat que es lliura en cada edició, i que té com a guardó la producció d’una exposició individual a sala La Gòtika de l’IEI durant l’any següent i una dotació de 1.000 euros. Una mostra que es pot veure precisament ara a l’IEI, ja que el passat 17 de maig es va inaugurar l’exposició ‘Entre la fulla i la muntanya’, de Paula Vicente, guanyadora del premi al 2023, i que es podrà veure en aquest espai fins al 14 de juliol vinent.

Pel que fa a la 10a edició de l’Embarrat-Festival de creació contemporània comptarà, des d’avui i fins diumenge, amb més d’una vintena d’artistes i nous talents emergents que mostraran les seves darreres creacions i aportacions artístiques en el marc de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola de Cal Trepat de Tàrrega.

La programació ofereix una àmplia varietat de propostes multidisciplinàries per a tots els públics i edats amb una notable presència d’artistes ponentins. Concerts, instal·lacions artístiques, recitals de poesia, exposicions creatives, tallers infantils o xerrades són algunes de les activitats que es podran gaudir de forma totalment gratuïta amb la voluntat de democratitzar la cultura i descobrir noves maneres d’entendre-la.

Aquest divendres, per començar, s’ha celebrat una taula rodona sobre ‘El poder de la cultura’, l’eix central d’aquesta edició, una sessió que ha estat moderada per l’escriptora Núria Bendicho i en què han pres part Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega, i Ingrid Guardiola, investigadora cultural i actual directora de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona.

La mateixa Ingrid Guardiola també és la comissària convidada d’aquesta edició i ha estat l’encarregada de seleccionar els artistes per a l’exposició col·lectiva ‘Com va obrint-se la pell sense un punyal. El cos, el treball i el poder en escena’, amb la participació de Verónica Cerna, Lucas Selezio de Souza, Laia Albert i Casado, Jana Punsola i Miriam Martín, Juan David Galindo, Kirra Kusy i Jorge Moneo, i Nacho Torres Toledo. Tots els participants de l’exposició optaran al Premi IEI-Embarrat, que l’any passat es va endur Paula Vicente.