Alumnes de 2n de Batxillerat Artístic del Col·legi Episcopal exploren en una exposició els límits entre la veritat i la mentida

09/05/2024
‘Veritablement mentida’ es podrà veure a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs fins al 16 de juny

 
 

Quins són els límits de la desinformació? Què és real i què és fals? Els alumnes de segon de Batxillerat Artístic del Col·legi Episcopal conviden l’espectador a reflexionar sobre què és veritat i què és mentida a l’exposició ‘Veritablement mentida’ que s’ha inaugurat avui a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i que es podrà visitar fins al 16 de juny.

Hi han assistit els joves artistes, que han estat els protagonistes de l’acte i que han estat acompanyats del director de l’IEI, Andreu Vázquez, la directora acadèmica de l’Episcopal, Eva Miquel, i la professora d’art del col·legi, Eva Salas.

És la tercera vegada que alumnes d’aquest centre exposen les seves obres a l’IEI, una experiència “molt positiva, tant per a ells com per al públic”, ha explicat Salas. Per als alumnes tot és nou. Han muntat ells mateixos l’exposició aquesta setmana, amb la supervisió i l’ajuda de la seva professora i del responsable d’exposicions de l’IEI, Anselm Ros. “És increïble saber que aquestes obres les han fet joves d’entre 17 i 18 anys. Un dels objectius de l’art és el d’emocionar i vosaltres ho heu aconseguit”, ha dit Vázquez.

Els joves artistes han utilitzat diverses tècniques, des de l’escultura fins al vídeo art o les il·lustracions. La mostra proposa una reflexió al voltant d’un tema vital com és la intersecció entre la veritat i la mentida, tot explorant de manera crítica les idees que configuren el coneixement i la comprensió del món en uns temps caracteritzats per la intoxicació, la incertesa, la desconfiança i la polarització.

“Estem molt emocionats i ens agrada molt com ha quedat”, han coincidit els joves artistes quan n’han vist el resultat. “Volem fer una crida a la reflexió en un món en què la línia entre allò real i allò inventat és cada vegada més fina”, ha explicat el Marc. I és que ‘Veritablement mentida’ convida a submergir-se en la complexa condició humana, interpel·lant l’observador amb temes com ara la justícia, les xarxes socials, la manipulació de la imatge, els límits de la percepció o les intricades relacions entre ciència i psique.

L’acte d’inauguració de l’exposició ha començat al pati de l’IEI, on l’Alba ha fet una performance per mostrar “com la informació falsa s'infiltra a la nostra vida i es converteix en una taca que es multiplica”, ha explicat ella mateixa. Ja a dins de l’Espai iX, alguns dels joves artistes han explicat les seves obres. “La meva parla sobre la justícia i la injustícia i està representada per una balança que es mou per mostrar el desequilibri entre totes dues”, ha explicat la Maria. L’Ariadna ha utilitzat imatges per trencar estereotips al voltant de la salut mental i la Bet reflexiona sobre com les xarxes socials intensifiquen la polarització de la societat. “A la vida existeixen grisos; no tot és blanc o negre ni el món no es divideix entre bons i dolents”, ha explicat.

Cada obra posa en qüestió tot axioma o suposada certesa, ens recorda la fragilitat que amaga la percepció de la realitat i alhora ens apel·la a la responsabilitat individual i social d’interrogar les narratives establertes a la recerca de la veritat, tot i la seva naturalesa elusiva.