Alguaire posa el focus en el moviment cultural i literari de casa nostra amb la primera Fira del Llibre de Ponent

09/04/2024
La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament i que s’ha presentat a l’IEI, se celebrarà dissabte vinent i oferirà presentacions de llibres, tallers, conta-contes i música

Alguaire celebrarà dissabte vinent, 13 d’abril, la 1a Fira del Llibre de Ponent, una activitat que vol posar en focus en el moviment cultural de la localitat i en l’empenta literària de Ponent.

Aquesta nova diada literària, impulsada des de l’Ajuntament d’Alguaire, s’ha presentat aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte en què hi han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el director, Andreu Vàzquez; l’alcaldessa d’Alguaire, Imma Roca; el regidor de Cultura, Jaume Farreny; i el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull.

La fira neix per empoderar la literatura lleidatana i compta amb el suport de l’IEI, de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat. Se celebrarà a la plaça de l'Església i a l’interior de la mateixa església de Sant Serni d'Alguaire, en una jornada que començarà a mig matí i que s’allargarà fins al vespre.

Les activitats, que seran força variades, començaran a les 11 del matí amb les parades de llibres i la signatura d’obres a la plaça, on romandran tot el dia. Pel matí també s’han programat el conta-contes ‘Contes monstruosos’, amb El Genet Blau; l’activitat ‘Escriu el teu relat curt’; el taller ‘Còmic per a tothom’ amb Josep Salvia i l’Escola Ermengol; i un vermut amb música en viu amb Paula&Manu. Pel que fa a les presentacions de llibres, durant el matí es comptarà amb Pau Juvillà (‘Vertigen interior’), Juan Cal (‘Els millors anys. La meva vida en el periodisme. 1982-2020’), Montse Sanjuan (‘La Nosa’) i Pep Tort (‘Lleida secreta’).

A la tarda seguiran les presentacions de llibres amb Teresa Ibars (‘El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo’), Amat Baró (‘Riu avall’), Àngels Marzo ‘El rastre rival’) i Pep Coll (la llarga migdiada de Déu’). També a la tarda es faran el conta-contes ‘Dracs, princeses i llibres’, amb El Genet Blau; els fragments poètics musicals ‘Catalunya Joglària’, amb Amat Baró&Xavier Baró; i un taller de punts de llibre de l’Associació Joves Alguaire.

Per les 19.00 hores s’ha previst la presentació del llibre del 34è Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans, l’obra de Leonci González Munsó titulada ‘Amali Prim i Seguí (1878-1937). Metge, músic i periodista’, i que serà el llibre que regalarà el diari ‘La Mañana’ aquest Sant Jordi. La jornada acabarà amb el lliurament del Premi Fira de Llibre de Ponent a la mestra i escriptora Teresa Sabaté Rodié.

Cal destacar que les parades de llibres aniran càrrec de Núvol de paper, El Genet Blau, La Fatal i Pagès Editors, i que les presentacions de llibres es faran a l’interior de l’església de Sant Serni. A més, per la compra d’un llibre es farà l’obsequi d’una bossa de la Fira del Llibre de Ponent.