Alba Alfageme convida les dones a transformar el món amb el seu llibre ‘Quan cridem els nostres noms’, presentat a l’IEI

06/04/2022
L’obra es basa en casos reals sobre les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones, atesos per l'autora, psicòloga especialitzada en l'abordatge de les violències masclistes.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimecres la presentació del llibre ‘Quan cridem els nostres noms’, d’Alba Alfageme. L’acte s’ha emmarcat dins el cicle Dona i Salut 2022 #mesenlladel8M.

La presentació ha comptat amb la presència de l’autora i ha anat a càrrec de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, que ha estat acompanyada pel director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy i per la diputada Helena Martínez.

‘Quan cridem els nostres noms. Guia per l'autoconsciència i resiliència feminista’ és un llibre que es basa en casos reals sobre les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones, atesos per l'autora, feminista, mare i psicòloga especialitzada en l'abordatge de les violències masclistes. Posa sobre la taula els biaixos masclistes que impregnen la nostra societat i el poder transformador del feminisme des de tots els àmbits, a nivell personal i col·lectiu.

L’obra naix, doncs, com una proposta traçada per a les dones que volen fer un viatge que ajudi a prendre consciència de qui són i com les ha ferit l'atac d'un sistema masclista. Alhora, mostra com es pot transformar aquest món i sortir-ne més reforçat, oferint eines per alliberar-se d'aquesta càrrega.

Alguns dels temes que l'autora tracta són el #MeToo i el #cuentalo, l'aquelarre de la culpa, la hipersexualització dels cossos, la perversió del missatge, el purple washing, la identitat i la interseccionalitat, l'autodefensa feminista, les cadenes d'or i el món dels poderosos, la sororitat o el cercle de les dones, entre altres.

Alba Alfageme (Girona, 1979) és psicòloga especialitzada en violències masclistes. També és professora universitària i està assessorant el Govern de la Generalitat en qüestions de seguretat i gènere i també salut mental.

Aquesta és la segona edició del cicle ‘Dona i Salut #mesenlladel8M’, una iniciativa conjunta de les àrees d’Igualtat i Salut de la Diputació de Lleida, amb el suport de l’IEI i la col·laboració de la delegació territorial a Lleida del Col·legi de Psicologia de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida. L’objectiu és posar el focus sobre les problemàtiques de salut que afecten les dones i que malauradament estan força invisibilitzades, així com de comprovar com afecta el patriarcat a la salut mental de les dones.

Les quatre jornades programades es poden seguir presencialment o bé via streaming pel canal culturaiei.cat. El cicle seguirà el 28 d’abril amb ‘Dol perinatal’, a càrrec de Cristina Barana; el 26 de maig amb ‘Trastorns alimentaris en període pandèmic’, a càrrec de Gina Badia; i el 16 de juny amb ‘Impacte de les xarxes socials’, a càrrec de Neus Aymamí.