Accions poètiques, rutes artístiques, visites guiades, presentacions i música a la primera jornada de l’Errant al Cogul

15/04/2023
El poble de les Garrigues ha pres el relleu de Gósol i completarà la seva capitalitat el dissabte vinent amb noves propostes

 

La quarta edició de l'Errant, el festival d'Art i Pensament, s’ha posat en marxa aquest dissabte al Cogul, a les Garrigues, on al llarg de dos jornades, la d’avui i la dissabte vinent, oferirà més d’una vintena de propostes creatives, gratuïtes i per a tots els públics. Cal recordar que el festival porta des de l’any 2020 la cultura de la demarcació de Lleida a diferents indrets. La primera edició es va fer a l'Alta Ribagorça, la segona al Solsonès, el 2022 a Gósol, i aquest 2023 al Cogul.

Organitzat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l’esdeveniment ha començat amb la benvinguda, que ha tingut lloc a l’esplanada davant del Centre d'Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros, i a continuació ha tingut lloc l’acció poètica inaugural, consistent em la ‘Missa primera. Pa, amor i fantasia’, ideada i oficiada pel dígraf del desitx amb la complicitat de la Santíssima Marededéu del Barranc Roig i Roger Conesa Mathioux.

Ha agafat el relleu la primera part d’una ruta artística, amb una caminada des de la Roca dels Moros fins a les Tombes del Saladar per descobrir les intervencions efímeres a la natura dels artistes Nil Nebot, David Ribas, Irena Visa, Rosó Cusó i Jaume Geli.

Ja a les tombes del Saladar, s’ha pogut gaudir d’una explicació didàctica sobre la bellesa de les formacions geològiques de la vall del Set, acompanyat de les explicacions del geòleg Eloi Saula sobre els orígens protoartístics i les formes belles dels blocs de la vall del Set.

De retorn a la Roca dels Moros, s’ha viscut la segona part de la ruta artística amb la presentació de la instal·lació artística ‘La pervivència dels bisons de la prehistòria’, a càrrec de l'artista reusenc Jordi Abelló.

Abans de dinar, s’ha ofert una vista comentada a les pintures rupestres de la Roca del Moros, a càrrec d'Anna Torres Fernández. Les pintures rupestres de la Roca dels Moros són Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 1998 i constitueixen un dels referents més destacats de l'art rupestre de l'arc mediterrani.

Al migdia se celebrarà un dinar popular a l'esplanada de la Roca dels Moros que donarà pas a les activitats de tarda, que començaran amb un diàleg amb Núria Bendicho i Núria Perpinyà. Posteriorment s’ha programat un concert d’Anna Ferrer, que presentarà ‘Parenòstic’, el darrer projecte musical d’aquesta artista menorquina. A continuació, al Centre d'Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca del Moros, es presentarà el mapa d'autor i artístic ‘Descentrar un centre’, a càrrec de Marta Bisbal Torres, que és la culminació d'un projecte creatiu que l'artista va iniciar a Pinós (Solsonès) l'any 2021 durant la segona edició del festival Errant. La cloenda consistirà en el concert poètic ‘Aviat serà aviat’, a càrrec de David Ymbernon (poesia) i Xavi Lloses (música en directe).

L’Errant continuarà el dissabte vinent, 22 d’abril, amb noves propostes en forma d’instal·lacions artístiques, concerts de música, accions poètiques i converses en indrets diversos del Cogul.

Podeu consultar tota la programació al web: www.errantfest.cat.