Festa Major IEI 2023

La música de Pascual i els Desnatats i d’Athanàgia i el teatre de La Pantomima i de La Màxima, al cartell de la Festa Major de l’IEI.

La poeta i activista cultural Meritxell Cucurella-Jorba fou l’encarregada de conduir el pregó inaugural.
La Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs va oferir, per tercer any consecutiu, un seguit de propostes que tenen com a nexe comú el repte d’obrir la institució a la ciutadania i de fer-ho a través de la cultura.

La gran novetat per aquest 2023 és que la Festa Major canvia de format, atès que, en lloc d’oferir actes cada dissabte de juliol, reunirà tota la programació en una setmana, la que va del dilluns vinent, 17 de juliol, fins al dissabte 22, sempre a les 19.00 hores. Allò que no variarà serà la natura de les propostes, adreçades a un públic familiar i que seran de caire musical i teatral, com tampoc l’escenari que les acollirà, el Pati de l’IEI, l’espai més emblemàtic de la casa.

Vam obrir la Festa Major de l'IEI el dilluns 17 amb el pregó de Festa Major, que va anar a càrrec de la poeta i activista cultural Meritxell Cucurella-Jorba. Amb una proposta que, des d’un espai escènic minimalista, unirà passat, present i futur per crear bellesa.

El dimecres 19 va ser el torn per a l’actuació de Pascual i els Desnatats, tres membres de La Terrasseta de Preixens (Roger Pasqual, Albert Sala i Marc Vilarrubias) que cavalquen entre els clàssics de la rumba, els èxits de la música catalana d'altres temps i versions del seu propi grup.

El dijous 20, el protagonisme el va tenir el grup La Pantomima, que va representar ‘Estereotips’, un espectacle al voltant de la igualtat de gènere i el no a la violència de gènere-LGTBIQ que no deixarà ningú indiferent.

Passant al divendres 21, petits i grans van poder gaudir d’un concert dels menarguins  Athanàgia (Arcadi Minguet i Lluc Casals), un projecte que integra gran varietat d’estils musicals que van des del rock progressiu fins al flamenc passant per la música electrònica, i que incorpora el handpan, un instrument amb només 20 anys de vida.

La Festa Major de l’IEI va acabar el dissabte 22 amb la representació de l’obra ‘Un conte enrere’, a càrrec de la companyia de teatre inclusiu La Màxima, formada per artistes amb diversitat funcional de la Fundació Privada Ilersis. Es tracta d’una creació col·lectiva on totes les persones que estan implicades en el projecte han treballat per a la construcció de l’espectacle.

Cal recordar que la primera Festa Major de l'IEI es va organitzar a l’estiu del 2021 com a resposta a la delicada situació que el sector cultural estava patint arran de la pandèmia, tot buscant donar suport i promoure les activitats culturals, reiterant que la cultura és segura i animant els ajuntaments i les associacions culturals perquè contractessin cultura i promoguessin activitats culturals. A la vegada, es volia convidar tothom a creuar la porta de l'edifici de l’IEI i descobrir el Pati, un espai obert a la ciutadania i on tothom s'hi pogués trobar a gust.