INSTITUT D'ESTUDIS ILERDENCS Administracions públiques Lleida Lleida
Espai porta

La donació del Fons Porta a l’IEI es va formalitzar l’any 2015, després d’anys de treball en la realització d’un inventari exhaustiu i la descripció de les imatges.

El fons està format per 419.581 negatius de retrats d’estudi, retrats de carnet i reportatges de gran format, a més de 11.279 rodets de reportatges de petit format, 558 negatius de fons antic, 16427 positius en paper, 207 pel·lícules en formats 8 i S8 i 50 cintes de vídeo domèstic. També inclou 177 càmeres fotogràfiques, estris fotogràfics, accessoris de decoració, mobiliari i una biblioteca especialitzada en fotografia amb 180 llibres i 65 títols de revistes, moltes d’elles amb tota la col·lecció completa.

La donació ha permès crear l’Espai Porta, una exposició permanent que constitueix una visió panoràmica de l’obra fotogràfica dels fotògrafs Porta, pare i fill. Imatges d’estudi i reportatges de carrer; una important col·lecció de càmeres fotogràfiques; aparells tècnics de fotografia analògica; attrezzo i mobiliari d’època s’exposen en aquest espai ubicat a les dependències de l’IEI al Complex de la Caparrella

Entre les càmeres fotogràfiques que hi ha exposades, destaca una de les dues càmeres Leica que existeixen al món i que Adolf Hitler va fer fabricar especialment per als serveis secrets. Segons Porta, aquesta càmera la va comprar el seu pare i és un dels elements més singulars que els visitants podran veure a l’Espai Porta.

L’Espai Porta ofereix una visió global de la manera de treballar i de la importància dels fotògrafs professionals entre els anys 30 i 90, a través dels fotògrafs J. Porta, que durant més de seixanta anys han estat uns dels fotògrafs de referència a la ciutat de Lleida, especialment en l’àmbit de les fotos de carrer i d’estudi.

Aquesta exposició permanent és un valor afegit al que ja té aquest fons professional que inclou imatges de caire social, paisatgístic i urbà que són claus en moltes de les recerques dels investigadors.

Horari

De dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 h
i tardes a concretar
Responsable de l’Espai Porta
Servei d’Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic
Partida Caparrella, 97, 25192 Lleida
Tel. 973 261 799