L’Institut d’Estudis Ilerdencs convertirà el Pati en un envelat per obrir-se a la ciutadania amb la seva Festa Major

16/07/2021
Campi qui pugui, Bsumeta, JAM, Bruixa Express, Nopatiskos, A Kontra Korrent, Nølah_Live, SAC Espectacles, La Guilla Teatre i MI&ME formen part del cartell

 

El 22 de juliol es farà el pregó i la presentació dels gegants de l’IEI, i la festa es desenvoluparà tots els dissabtes del 24 de juliol al 14 d’agost en sessions de matí i tarda

 

La Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs omplirà el pati de la institució d’activitats culturals i lúdiques amb el públic familiar com a gran destinatari i amb l’objectiu d’obrir l’IEI a la ciutadania. El programa s’ha presentat aquest divendres al Pati de l’IEI en un acte que ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i del director de l’IEI, Joanjo Ardanuy.

 

La festa es desenvoluparà els dies 24 i 31 de juliol, i el 7 i el 14 d’agost, sempre en dissabte i en doble sessió, al matí i a la tarda. Joan Talarn l’ha presentat com “una nova acció de l’IEI” que serà “impactant” i tindrà “una bona acollida entre la ciutadania”.

 

Obrirà el foc el pregó inaugural de la Festa Major, el dijous 22 de juliol, amb Campi qui Pugui i la banda Bsumeta, en un acte que inclourà la presentació dels gegants de la casa. Lleida Televisió el retransmetrà en directe, en format streaming, a través de la seva pàgina web, i també retransmetrà les activitats.

Dissabte 24 serà el torn, al matí, de l’animació infantil amb JAM i l’espectacle ‘Le Petit Théâtre Ambulant', i al vespre, amb un ball de tarda amb Bruixa Express. El dissabte 31, al matí hi haurà animació infantil amb Nopatiskos Teatre i ‘Passem una estona’, i al vespre un ball de tarda amb A Kontra Korrent.

 

Passant ja a l’agost, el dissabte 7 començarà amb un concert electrònic amb Nølah_Live i acabarà amb l’animació infantil ‘Contes i trifurques’, a càrrec de SAC Espectacles. La Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acabarà el dissabte 14, al matí amb l’obra familiar ‘Quimera’, de La Guilla Teatre, i al vespre amb el ball de tarda amb MI&ME.

Tots els actes seran gratuïts amb aforament limitat i respectant les distàncies. A més, s’observaran totes les normatives del Procicat i protocols anti-Covid vigents en el moment de la celebració de l’acte. 

 

La Festa Major de l’IEI segueix la línia que es va encetar l’any 2019 amb l’arbre de Nadal al Pati i que va tenir continuïtat el 2021 amb ‘La càpsula de les estrelles’ i amb ‘Scrap Drac’. Ara posa en marxa una nova iniciativa per convidar tothom a  creuar la porta de l’edifici i descobrir el Pati, un espai que es vol obert a la ciutadania i on tothom s’hi pugui trobar a gust i se l’acabi fent una mica seu. Joan Talarn ho ha explicat tot dient que “a l’IEI m’agrada anomenar-lo la regidoria de Cultura del territori, i si alguna cosa saben fer les regidories de cultura dels nostres pobles és organitzar festes majors”.

 

En concret, aquesta nova proposta passa per convertir el Pati de l’IEI en un envelat de Festa Major, amb el seu escenari, una coberta de guirlandes de llums i amb la recreació de casetes i altres elements propis de les festes majors de les nostres comarques, amb protagonisme de fotografies de l’arxiu fotogràfic de la casa.

 

Tot plegat amb l’objectiu d’acollir una Festa Major que vol donar suport a tothom que s’esforça a recuperar els carrers, la festa, la música i l’activitat social que la pandèmia ens ha pres i, de passada, per tornar a repetir que la cultura és segura, i amb “una programació estiuenca de festa i tradicions”, ha precisat el president de la Diputació.

 

En aquest mateix sentit, Estefania Rufach ha remarcat que, amb aquesta Festa Major, el que es vol des de l’IEI, és “animar a ajuntaments, associacions i a tothom que pugui a contractar espectacles i a promoure la cultura”. Rufach ha recordat que aquest sector durant el 2020 ho va passar molt malament i aquest 2021 “no millora com ens agradaria”. Per això ha insistit en que es programin actes culturals de forma segura amb actes de dia, espectacles infantils, concerts amb la gent asseguda, respectant les distàncies i seguint les indicacions del Procicat. Respecte a la celebració dels actes de l’IEI, Rufach ha detallat que es faran “sobretot, seguint el que el Procicat ens marca aquests dies”.